De jonge vale gier die door de mannetjes wordt grootgebracht
NOS NieuwsAangepast

Primeur Artis: homo-koppel vale gieren brengt jong groot

Voor het eerst verzorgt een stel mannelijke vale gieren in Artis een kuiken, meldt de Amsterdamse dierentuin. Het ei waaruit het jong kwam, werd los gevonden op de bodem van de volière.

Verzorgers legden het in de broedmachine, maar zagen vervolgens hoe het mannelijke koppel een nest bouwde op de rots in het gierenverblijf. Daarop werd besloten het gierenei in het nest te leggen, waar het beurtelings door de mannetjes werd bebroed tot het uitkwam.

Vijf jaar geleden

Inmiddels zorgen de twee vaders goed voor het kuiken, meldt Artis. Het was vijf jaar geleden dat in de dierentuin een vale-gierenjong werd geboren. Dit jaar zijn er twee kuikens bij gekomen: degene die door het homopaar is uitgebroed en een kuiken van twee vogels die in Spanje gewond waren geraakt en in Artis opknappen.

Het mannelijke koppel is al jaren samen in Artis. Homoseksualiteit is niet ongebruikelijk in de dierenwereld en al zeker niet bij vogels. Een gierenpaar blijft altijd bij elkaar.

Artis gaat onderzoeken of de twee jonge vogels later in het wild kunnen worden uitgezet. De dierentuin doet mee met het Europese fokprogramma voor de vale gier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl