RTV Drenthe

Theo Rook uit Westerbork is zich een paar keer wezenloos geschrokken tijdens een fietstocht van Westerbork naar Emmen. De man is in ruim een week tijd al vier keer op ongeveer dezelfde plek aangevallen door een buizerd.

De eerste keer was vorige week maandag. Rook fietste tussen Orvelte en Wezup en dacht dat er een tak van een boom was gevallen, maar 's avonds op de terugweg gebeurde precies hetzelfde. "Toen keek ik om en zag ik een vogel wegvliegen." De ochtend erna gebeurde het weer. "En toen keek ik zo'n grote vogel recht in de ogen. Echt een joekel", zegt hij tegen RTV Drenthe.

Buizerd valt fietser aan in Drenthe

Inmiddels is Rook al vier keer aangevallen door de buizerd. En dat is opmerkelijk, zegt valkenier Jan de Vries. "Meestal is de angst voor de mens zo groot, dat de vogel het niet aandurft. Maar deze vogel heeft toch het lef om ook de mens weg te jagen."

Meestal maakt zo'n vogel z'n prooi af, maar daar is de mens te groot voor en daarom deelt het dier volgens de valkenier alleen tikken uit. "Maar die komen toch behoorlijk aan hoor", zegt De Vries.

STER reclame