Robin Haase
NOS SportAangepast

'Haase moet aanvallen tegen Nadal'

Woensdagmiddag staat Robin Haase voor de derde keer in zijn loopbaan tegenover Rafael Nadal. Het decor voor dat duel in de tweede ronde van Roland Garros is het Court Philippe Chatrier, een van de meest imposante tennisstadions ter wereld.

Los van de uitschakeling van Angelique Kerber, die vorig jaar door toedoen van Kiki Bertens ook al in de openingsronde verloor, hebben nederlagen die Parijs op zijn grondvesten hebben doen trillen, zich tijdens de eerste drie dagen nog niet voorgedaan.

Commentator Mark Brasser verwacht niet dat Haase een historische zege voor zijn rekening neemt. "Het wordt een redelijk kansloos verhaal. Er is geen enkel argument te verzinnen waarom Haase zou gaan winnen", aldus Brasser.

"Nadal is in alle polls de gedoodverfde winnaar en steekt er met kop en schouders bovenuit."

  • EPA
    2010: Haase verliest op Wimbledon in vijf sets van Nadal
  • EPA
    2016: Haase is kansloos tegen Nadal in Doha

Dinsdagmiddag heeft Haase met zijn coach ongetwijfeld een speelplan ontwikkeld. "Hij zal aanvallend moeten spelen en zo min mogelijk moeten verzanden in lange rally's", aldus Brasser.

"Bij elke korte bal moet hij de druk erop houden en waar kan een beetje ontregelen. Hij zal ook heel goed moeten serveren, al is de droge baan ontzettend snel."

Head-to-head tegen spelers uit topvijf

TegenstanderW-VZege in
Roger Federer0-1
Rafael Nadal0-2
Novak Djokovic0-3
Andy Murray1-4Rotterdam 2008
Stan Wawrinka1-6Indian Wells 2015

Van de achttien partijen tegen een speler uit de topvijf wist Haase er slechts twee te winnen. En op een grandslam wist hij nog nooit een van de wereldtoppers te verslaan. Tegen Andy Murray bleek op de US Open van 2011 een 2-0 voorsprong in sets niet aan Haase besteed.

Toch schuwt Haase de grote podia niet, weet Brasser. "Hij is geen broekie meer en oud en wijs genoeg om niet meer onder de indruk te zijn. Hij heeft op alle grandslams al eens op de grote banen gestaan", aldus Brasser.

"Hij zal respect hebben voor Nadal, maar geen ontzag. Het is belangrijk dat hij niet te vroeg een paar tikken om de oren krijgt, want dan kan het hard gaan."

Topfavoriet Nadal zei eerder deze week rekening te houden met een zware wedstrijd tegen Haase. "We kennen elkaar goed. Hij is een gevaarlijke tegenstander."

"Hij slaat erg hard. Ik moet oppassen met mijn opslag, anders krijg ik een lastige return", aldus de Spanjaard. "Ik moet solide spelen en me voorbereiden op een zware wedstrijd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl