NOS NieuwsAangepast

Amsterdamse hockeycoach loopt droombaan mis door 'America First'

Het leek haast te mooi om waar te zijn: een baan als assistent-hockeycoach bij Harvard University in de Verenigde Staten. Voor de Nederlander Rein van Eijk kwam die baan heel dichtbij. De papieren waren binnen en de koffers al bijna gepakt. Maar nu gooit het beleid van de Amerikaanse president Trump roet in het eten.

Van Eijk is technisch manager bij Amsterdam en coach bij Voordaan in Groenekan. Een paar maanden geleden kreeg hij een telefoontje van de hoofdcoach van Harvard, Tjerk van Herwaarden. "Hij vroeg of ik interesse had om zijn assistent-coach te worden", zegt hij tegen NH Nieuws. "Ik zag meteen in dat dit een unieke kans is, die ik niet zomaar voorbij moest laten gaan. In Amerika kent sport een andere plek in de samenleving en heeft het meer prioriteit. Dat is een interessante uitdaging."

Van Eijk en zijn vriendin Marit hoeven niet lang na te denken. Ze zeggen hun banen op en zoeken woonruimte in Amerika. De contracten worden opgestuurd en 1 juli zou het zover zijn.

America First

Maar dan gaat het mis. "Drie weken na het akkoord kreeg ik een mailtje uit de Verenigde Staten. Er zouden wat problemen zijn met het regelen van de visa." Wat volgt zijn onzekere weken. Het prestigieuze Harvard krabbelt terug onder druk van de regering van president Trump, die liever een Amerikaan in dienst neemt dan een buitenlander.

Van Eijk en zijn vriendin zijn in eerste instantie boos en gefrustreerd over de gang van zaken, maar hebben zich er inmiddels bij neergelegd. "Ik heb er wel van geleerd dat het belangrijk is om heldere en duidelijke afspraken te maken, en nog niet te vroeg te juichen. Het is vervelend, maar het is niet alsof mijn vertrouwen in de medemens nu weg is. Het is wat het is."

Nu wil hij vooral vooruitkijken. "Mijn baan bij Voordaan is inmiddels vergeven, maar gelukkig kan ik verder in Amsterdam. Er is dus genoeg omhanden om lekker bezig te zijn. Schouders eronder en door naar nieuwe uitdagingen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl