Het beeld van de kleine zeemeermin in Kopenhagen is besmeurd met rode verf
NOS NieuwsAangepast

De kleine zeemeermin kleurt rood na actie vandalen

De kleine zeemeermin, het wereldberoemde beeld in Kopenhagen, is besmeurd met rode verf. Volgens de Deense politie zitten vandalen erachter. Waarschijnlijk hebben ze vannacht toegeslagen.

Het is waarschijnlijk een actie van dierenactivisten. Bij het beeld is op de grond met dezelfde rode verf een protesttekst geschreven. "Denemarken, verdedig de walvissen van de Faeröer-eilanden", luidt de boodschap.

Volgens Deense media heeft de actie te maken met de jaarlijkse jacht op grienden. Daarbij drijven bewoners van de Faeröer-eilanden de dieren naar ondiep water om ze vervolgens dood te steken. De zee kleurt door al het bloed dan rood.

De jacht, grindadrap genoemd, is een eeuwenoude traditie op de Faeröer. Het jagen op walvissen is in de EU, en dus ook in Denemarken, verboden, maar op de eilandengroep mag het wel omdat het een autonoom gebied is binnen Denemarken.

Wereldberoemd beeld 'De kleine zeemeermin' beklad in Kopenhagen

Het is niet de eerste keer dat de zeemeermin in de Deense hoofdstad is beschadigd. Het beeld werd eerder twee keer onthoofd en verloor ook al eens een arm. Ook werd het meerdere malen beklad en aangekleed. Zo kreeg de zeemeermin in 2004 een boerka aan, en in 2007 een hoofddoek om.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl