Een waarneming die dit jaar binnenkwam bij het Ufo Meldpunt Een waarneming die dit jaar binnenkwam bij het UFO Meldpunt Nederland

"What the fuck, man. Dat is echt geen vliegtuig." Een witte bol licht trekt langzaam over Ouderkerk aan de Amstel. Iemand heeft een filmpje geüpload naar het Meldpunt Ufo's Nederland, met informatie over plaats, tijd, windrichting.

Het is momenteel druk bij het Ufo-meldpunt. Jaarlijks ziet de organisatie een piek in de meldingen als het lekker weer in Nederland is.

"De dagen zijn lang, mensen zijn veel buiten en dan zie je altijd een piek in het aantal waarnemingen van ufo's. Voor verreweg de meeste van die meldingen is een heel simpele verklaring, maar met 1 op de 100 is echt iets geks aan de hand. Ik geloof vast dat wij worden bezocht door buitenaardse beschavingen", zegt Alex Griffioen. Hij is beheerder van het meldpunt. "Maar deze melding uit Ouderekerk was dus wel een vliegtuig."

Sinds de start van het meldpunt in 2011, zijn er meer dan 5000 waarnemingen geplaatst. Dat zijn gemiddeld zo'n 70 meldingen per maand. Het gros van de ufo's zijn lichtverschijnselen: witte of gekleurde bollen, vlekken en strepen. Soms 'vliegen' ze in een soort formatie, meestal bewegen ze zich op een manier waardoor de waarnemer denkt dat het geen vliegtuig, drone of Thaise feestlantaarn kan zijn.

Op de website mengen forumleden zich in de discussie. Een lichtobject met een groene staart blijkt toch gewoon een komeet te zijn: koper kleurt bij verbranding groen. Een vliegende schotel in de vorm van een bolhoed was een zelfgebouwde weerballon: de maker van het ding meldde zichzelf in het forum.

Een filmpje gemaakt boven Arnhem laat drie vliegende objecten zien. Het lijken ballonnen die geleidelijk uit het zicht verdwijnen, totdat een van de bollen een scherpe bocht maakt en met hoge snelheid naar links schiet. "Ik heb geen idee wat dit was. Dit was een ufo! Dit zijn ze, ze zijn er", zegt Griffioen enthousiast.

"Het is jammer dat het onderwerp altijd in de fantasy hoek wordt geplaatst, samen met graancirkels en chemtrails en zo. Wij proberen er gewoon serieus naar te kijken. Het is een fenomeen dat wordt waargenomen door piloten en door andere heel betrouwbare, verstandige mensen."

En waarom zou je de mogelijkheid uitsluiten dat de aarde inderdaad bezoek krijgt van aliens? "In maar één generatie tijd heeft de mens geleerd om naar een andere planeet te reizen. En de ontwikkelingen gaan nog steeds ongelooflijk snel. Elon Musk is bezig met een bemande reis naar Mars. Er worden steeds meer planeten ontdekt waar vergelijkbare omstandigheden zijn als op onze aarde. Dus als ze daar, net als wij, bezig zijn andere planeten te koloniseren, dan is het helemaal niet ondenkbaar dat je ze nu al hier tegenkomt."

Griffioen heeft ook nog een aantal tips voor de zomerse avonden die zullen volgen. "Het is handig om twee apps te downloaden die op heel veel vragen al een antwoord geven: op Skywalk kun je de positie van sterren en planeten zien. Op Flightradar de vliegtuigen die over komen. Maak een scherpe foto waar we wat mee kunnen en als je een filmpje maakt: zorg dat er een vast referentiepunt is zodat te zien is hoe een object beweegt, dat kan al heel veel duidelijk maken."

STER reclame