NOS NieuwsAangepast

120 miljoen voor wifi-hotspots in Europese steden

Europese lidstaten kunnen straks in Brussel aankloppen voor het opzetten van openbare wifi-hotspots. Het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie zijn akkoord met een subsidiepakket van 120 miljoen euro. Alle lidstaten komen ervoor in aanmerking, maar het zal met name interessant zijn voor Oost-Europese landen.

Het project, dat WiFi4EU heet, moet internet-toegang gaan verbeteren in gebieden waar dit nu schaars is. Brussel hoopt met dit initiatief 6000 tot 8000 gemeenten van wifi-hotspots te voorzien. Het gaat dan om plekken als pleinen, restaurants, parken en ziekenhuizen.

In veel steden is er op dat soort plekken al openbare wifi. Die is overigens lang niet altijd stabiel en veilig doordat internetcriminelen er makkelijker misbruik van kunnen maken. Daarnaast maakt het einde van de roamingkosten het voor Europese burgers mogelijk om in heel Europa zonder extra kosten gebruik te maken van hun mobiele bundel.

Voor veel Nederlanders zal dit initiatief dus niet snel interessant zijn, doordat zij via hun mobiele telefoon toegang hebben tot snel internet. Het lijkt vooral bedoeld voor burgers in Europese landen waar de internettoegang nog niet vanzelfsprekend is.

Grote verschillen

Uit gegevens van onderzoeksbureau Eurostat blijkt dat de penetratie van breedbandinternet in landen als Bulgarije (64 procent), Griekenland (69 procent), Roemenië en Letland (allebei 72 procent) nog relatief laag is. Ter vergelijking: in Nederland en Luxemburg ligt dit percentage op 97 procent, het hoogste van heel de EU.

Een woordvoerder van Andrus Ansip, Eurocommissaris voor digitale zaken, zegt dat lokale gemeenten een verzoek kunnen indienen voor het krijgen van de hotspot. Daarbij worden niet bepaalde landen voorgetrokken, aldus de woordvoerder. Wat betekent dat een Nederlandse gemeente waar nog geen wifi is net zoveel kans maakt als een in Griekenland.

Het opzetten van de hotspot wordt betaald door Brussel, het onderhoud van de wifi komt wel voor de rekening van de gemeenten. Daarnaast moet de voorziening minimaal enkele jaren blijven bestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl