Getty Images

De Australische regering wil veroordeelde pedoseksuelen verbieden om naar het buitenland te reizen. Zo wil de regering voorkomen dat ze kinderen in Zuidoost-Azië seksueel misbruiken.

Als het parlement akkoord gaat, kunnen 20.000 voor seksueel misbruik van kinderen veroordeelde Australiërs niet meer naar het buitenland.

Australië: pleidooi voor uitreisverbod pedoseksuelen

Het gaat onder anderen om 3500 'ernstige' gevallen die de rest van hun leven niet meer naar het buitenland mogen. Bij de rest vervalt het uitreisverbod na een aantal jaren als zij zich aan een aantal voorwaarden houden, zoals een meldplicht.

Pedoseksuelen die voor hun werk of familiebezoek naar het buitenland moeten, kunnen een tijdelijk paspoort aanvragen.

Reizen doorgeven

Veroordeelde pedoseksuelen in Australië moeten hun reisplannen voor het buitenland nu al aan de politie doorgeven. Die licht de autoriteiten in het land van bestemming in. Het is niet bekend hoe vaak pedoseksuelen daardoor een land niet in mogen.

Vorig jaar reisden 780 Australiërs met een veroordeling voor misbruik van kinderen naar het buitenland. Vaak was dat naar Zuidoost-Azië, dat voor Australiërs relatief dichtbij is en ook nog goedkoop.

Twintig jaar

Australië is het eerste land dat de paspoorten van veroordeelde pedoseksuelen wil innemen. Het parlement stemt volgende maand over het voorstel.

Pedoseksuelen die in het buitenland een kind misbruiken, kunnen in Australië tot twintig jaar cel worden veroordeeld. Elk jaar worden zo'n 2500 Australische pedoseksuelen veroordeeld.

STER reclame