De NVWA onderzoekt de tijgermug in Veenendaal
NOS Nieuws

Tijgermug laat zich niet meer zien in Veenendaal

Bij een eerste onderzoek na de winter in de Veenendaalse wijk Dragonder-Noord hebben inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geen Aziatische tijgermuggen of larven van dit insect gevonden. Volgende maand is er voor de zekerheid nog een inspectieronde.

Vorige zomer doken tientallen Aziatische tijgermuggen op in de Veenendaalse buurt. Deze mug kan het zikavirus en knokkelkoorts overbrengen. Volgens de NVWA is de kans niet groot dat de tijgermug in Nederland deze ziektes overbrengt, omdat ze hier niet voorkomen. Een steek van de exotische mug kan wel erg hinderlijk zijn.

Tuinen

Medewerkers van de NVWA hebben 440 tuinen bezocht en 28 vallen geplaatst om te kijken of de muggen rondvliegen. Die vallen zijn geregeld geleegd en onderzocht op tijgermuggen of larven. Daarin is niet één larf gevonden. De vallen blijven tot eind oktober in de wijk staan.

De onderzoekers hebben ook bloempotten omgekeerd waar water in stond en regentonnen bekeken om te zien of het stilstaande water mogelijk broedplaats was geworden. Eventuele eitjes zijn meteen vernietigd. Putten en andere plaatsen waar het water niet weg kon, zijn volgens de NVWA behandeld met een biologisch bestrijdingsmiddel dat larven doodt.

Normaal gesproken komt de Aziatische tijgermug alleen voor in tropische regio's in Azië, Afrika en Amerika.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl