Joop Zoetemelk ANP

Joop Zoetemelk keek de ontknoping van de Giro d'Italia thuis in Frankrijk voor de televisie. Hij zag dat voor het eerst sinds zijn eigen Tour-overwinning in 1980 een Nederlander weer een grote ronde won. Tom Dumoulin. Een waardig opvolger.

"Prima", zegt Zoetemelk. "De compleetste renner heeft gewonnen. In de laatste bergetappes moest hij aanklampen om zo min mogelijk tijd te verliezen en in de tijdrit heeft hij het laten zien. Dat had ik wel verwacht. Hij is de beste tijdrijder."

Zoetemelk denkt dat we meer van Dumoulin zullen gaan zien in grote rondes. "Laten we kijken wat hij in de Tour doet. Dit jaar doet hij niet mee, maar wellicht volgend jaar. Jan Janssen won eerst de Vuelta en een jaar later de Tour. En bij mij ging het precies zo. Als je het zo bekijkt, zou Dumoulin volgend jaar de Tour moeten winnen."

"Als je de Giro kan winnen, kan je ook de Tour winnen", stelt Zoetemelk. "Die grote rondes zijn even moeilijk. Maar de Tour is natuurlijk wel de Tour."

Voor Zoetemelk staat de winst van Dumoulin niet op zichzelf. "Het Nederlandse wielrennen zit in de lift. Toen ik de Tour won, zaten we in een goede periode en daarna kwam de lichting met Johan van der Velde, Peter Winnen en Erik Breukink."

"Nu is er weer een goede lichting", aldus Zoetemelk. "Het zegt genoeg dat er in deze Giro op een gegeven moment drie Nederlanders in de toptien stonden (Dumoulin, Bauke Mollema, Steven Kruijswijk, red.)."

Kuiper: heel knap dat het Tom gelukt is

Een andere grootheid uit de Nederlandse wielergeschiedenis, Hennie Kuiper, wil nog even niet denken aan eventueel volgend succes voor Dumoulin. "We moeten hier lang van nagenieten met z'n allen en niet te snel naar een volgende ronde zoeken die hij kan winnen. Maar we gaan nog veel plezier aan Tom beleven."

Kuiper slaagde er zelf nooit in een grote ronde te winnen. Hij werd wel twee keer tweede in de Tour de France, waarvan de laatste keer achter Zoetemelk. In de Vuelta van 1976 begon Kuiper de afsluitende tijdrit in de gele leiderstrui. Maar hij verspeelde veel tijd, zakte zelfs naar de zesde plaats en moest de eindzege aan José Pesarrodona laten.

Hennie Kuiper (r) naast Raymond Martin (l) en Joop Zoetemelk (m) op het podium van de Tour in 1980 EPA

"Alles moet echt kloppen om een grote ronde te winnen", zegt Kuiper. "Het is heel knap dat het Dumoulin gelukt is. Hij heeft het perfect gedaan, de anderen konden gewoon niet meer. Die laatste week was eigenlijk te zwaar, dat zag je aan veel klassementsmannen. Ze waren kapot."

Tekenend voor het karakter van Dumoulin vindt Kuiper de wijze waarop de Limburger de tegenslagen én fouten in de laatste week wist om te gaan. De sanitaire noodstop tijdens een van de bergetappes en het moment van onachtzaamheid op de twee-na-laatste dag van de Giro kostten hem weliswaar tijd, maar braken niet zijn moraal.

"Ik heb nog nooit een renner gezien die, na wat voor ongemak dan ook, van lekke band tot valpartij, nog zo goed reed als Tom", aldus Kuiper. "In de afdaling was hij bijna net zo snel als Vincenzo Nibali, die toch zo goed kan dalen. Het is echt heel knap hoe Dumoulin zich heeft teruggevochten."

STER reclame