ANP
NOS NieuwsAangepast

Wethouders willen snelrecht als ze worden bedreigd

De Wethoudersvereniging wil dat er snelrecht wordt ingevoerd bij bedreigingen van politici. Plaatsvervangend directeur Jeroen van Gool zegt dat de publieke besluitvorming onder druk staat.

Hij roept politici die met agressie en intimidatie te maken krijgen op vaker aangifte te doen. Volgens hem zijn bedreigingen van politieke ambtsdragers "aan de orde van de dag", maar komt het zelden tot een rechtszaak.

De oproep van de Wethoudersvereniging, waarbij ruim 900 wethouders zijn aangesloten, volgt op een onthulling door locoburgemeester en wethouder Bouke Arends (PvdA) van Emmen. Hij liet een clubhuis van motorclub No Surrender sluiten en kreeg daarna doodsbedreigingen. Met zijn vrouw zat hij drie weken ondergedoken in Groot-Brittannië.

Taboe

In het NOS Radio 1 Journaal zei Van Gool geen gelijke gevallen te kennen waarbij politici moeten onderduiken. Dat kan volgens hem ook komen doordat veel wethouders en burgemeesters bedreigingen liever stil houden. "Niet wrijven in een vlek, want dat maakt het alleen maar erger", hoort Van Gool van bedreigde wethouders.

De wethoudersvereniging wil juist dat politici wel aangifte doen. "Het taboe moet eraf." Hij benadrukt dat bestuurders zonder last of ruggespraak hun vak moeten kunnen uitoefenen. Dat kan volgens hem niet als je onder druk wordt gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl