Jetski's kunnen snelheden bereiken van meer dan 80 km/u
NOS NieuwsAangepast

Bewoners niet verbaasd over jetski-ongeluk: de Maas is hier een snelweg

  • Ivo Landman

    redacteur NOS Online

  • Ivo Landman

    redacteur NOS Online

"Ik kijk nu naar buiten en daar gaat er weer een te hard." Jeroen Roeters, eigenaar van restaurant Het Oude Veerhuis aan de jachthaven van Ammerzoden ziet het regelmatig bijna misgaan op de Maas. Zaterdag verongelukte bij Well, even verderop, een 14-jarige jongen toen hij werd overvaren door een jetski.

Het is druk op de rivier deze zondagmiddag. Dat is het op mooie dagen eigenlijk altijd, weet Roeters. "Alles vaart hier door elkaar. Vroeger zwommen we wel eens naar de overkant maar mijn kinderen mogen dat niet meer. Veel te druk."

Een paar jaar geleden ging hij ook af en toe waterskiën. "Maar dat deden we alleen 's ochtends heel vroeg of 's avonds na acht uur. Om drie uur 's middags kan het niet, dan is het te gevaarlijk."

Er gelden wel regels voor de speedboten en jetski's op het water, maar op een flink deel geldt geen snelheidsbeperking. Alleen bij jachthavens en inhammen moet het vaarverkeer vaart minderen. Dat staat aangegeven op palen langs het water. Roeters: "Op die stukken is de maximumsnelheid 16 kilometer per uur. Verder mag je overal hard varen."

Op de stukken waar het niet mag, gaan speedboten en jetski's vaak te snel, zegt Roeters. Bijna niemand houdt zich aan de maximumsnelheid. "Net als op de snelweg, daar rijden ze ook veel te hard."

Als mensen zich netjes aan de regels zouden houden, was er niets aan de hand. Maar die jetski's komen met een ongelooflijke vaart voorbij.

Jos van Son, wethouder Den Bosch

Well en Ammerzoden liggen vlakbij Den Bosch, aan de overkant van de rivier. De Bossche wethouder Jos van Son is geschrokken van het ongeluk en roept de provincies Gelderland en Brabant en de landelijke overheid op om strengere regels te stellen aan het gebruik van jetski's.

Van Son wil geen verbod. Hij denkt vooral aan een snelheidsbeperking en handhaving daarop. "Als mensen zich netjes aan de regels zouden houden, was er niets aan de hand. Maar die jetski's komen met een ongelooflijke vaart voorbij. Er is handhaving door de waterpolitie, maar die kan niet overal tegelijk zijn. Daarom doe ik een oproep aan de provincies. Lokaal kunnen we er niets aan doen."

Volgens Jeroen Roeters controleert de waterpolitie op de Maas bij Ammerzoden regelmatig op overtredingen. "Maar op de stukken waar je hard mag varen, daar mag dat dus gewoon."

Hij zou het liefst zien dat het zwemmen en varen in de rivier van elkaar gescheiden wordt. "Zwemmen op een rivier met pleziervaart is eigenlijk als lopen op de snelweg. Dat doe je ook niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl