Bewoners niet verbaasd over jetski-ongeluk: de Maas is hier een snelweg

Aangepast
ANP
Geschreven door
Ivo Landman
redacteur NOS Online

"Ik kijk nu naar buiten en daar gaat er weer een te hard." Jeroen Roeters, eigenaar van restaurant Het Oude Veerhuis aan de jachthaven van Ammerzoden ziet het regelmatig bijna misgaan op de Maas. Zaterdag verongelukte bij Well, even verderop, een 14-jarige jongen toen hij werd overvaren door een jetski.

Het is druk op de rivier deze zondagmiddag. Dat is het op mooie dagen eigenlijk altijd, weet Roeters. "Alles vaart hier door elkaar. Vroeger zwommen we wel eens naar de overkant maar mijn kinderen mogen dat niet meer. Veel te druk."

Een paar jaar geleden ging hij ook af en toe waterskiƫn. "Maar dat deden we alleen 's ochtends heel vroeg of 's avonds na acht uur. Om drie uur 's middags kan het niet, dan is het te gevaarlijk."

Ongelukken op de Maas bij Ammerzoden

- 25 augustus 2007: bij een botsing ter hoogte van Bokhoven wordt een speedboot uit het water gelanceerd. De vijf inzittenden komen in het water terecht, de boot landt in een weiland en vliegt in brand. Drie passagiers raken gewond.

- 19 augustus 2012: een 22-jarige man uit Ammerzoden verdwijnt onder water. Brandweer en politie kunnen de man met helikopter en sonarboot niet vinden. Pas rond middernacht vinden duikers zijn lichaam. Rijkswaterstaat en politie waarschuwen zwemmers al jaren voor de sterke stroming en zuiging door schepen.

- 27 mei 2017: een 14-jarige jongen uit Helmond overlijdt nadat hij bij Well door een jetski is overvaren. Omstanders zeggen dat hij daarvoor uit een boot was gesprongen. Het slachtoffer wordt na anderhalf uur gevonden. Hij blijkt te zijn overleden.

Er gelden wel regels voor de speedboten en jetski's op het water, maar op een flink deel geldt geen snelheidsbeperking. Alleen bij jachthavens en inhammen moet het vaarverkeer vaart minderen. Dat staat aangegeven op palen langs het water. Roeters: "Op die stukken is de maximumsnelheid 16 kilometer per uur. Verder mag je overal hard varen."

Op de stukken waar het niet mag, gaan speedboten en jetski's vaak te snel, zegt Roeters. Bijna niemand houdt zich aan de maximumsnelheid. "Net als op de snelweg, daar rijden ze ook veel te hard."

Als mensen zich netjes aan de regels zouden houden, was er niets aan de hand. Maar die jetski's komen met een ongelooflijke vaart voorbij.

Jos van Son, wethouder Den Bosch

Well en Ammerzoden liggen vlakbij Den Bosch, aan de overkant van de rivier. De Bossche wethouder Jos van Son is geschrokken van het ongeluk en roept de provincies Gelderland en Brabant en de landelijke overheid op om strengere regels te stellen aan het gebruik van jetski's.

Van Son wil geen verbod. Hij denkt vooral aan een snelheidsbeperking en handhaving daarop. "Als mensen zich netjes aan de regels zouden houden, was er niets aan de hand. Maar die jetski's komen met een ongelooflijke vaart voorbij. Er is handhaving door de waterpolitie, maar die kan niet overal tegelijk zijn. Daarom doe ik een oproep aan de provincies. Lokaal kunnen we er niets aan doen."

Jos van Son
@JosvanSon
De Provincies en landelijke overheid moeten paal en perk gaan stellen aan dit probleem. Lokaal kunnen we niets. https://t.co/lYMsOFB9iS
2 jaar geleden

Volgens Jeroen Roeters controleert de waterpolitie op de Maas bij Ammerzoden regelmatig op overtredingen. "Maar op de stukken waar je hard mag varen, daar mag dat dus gewoon."

Hij zou het liefst zien dat het zwemmen en varen in de rivier van elkaar gescheiden wordt. "Zwemmen op een rivier met pleziervaart is eigenlijk als lopen op de snelweg. Dat doe je ook niet."

STER Reclame