Het polskastje van het Radboudumc
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Handig 'kastje' Radboud spaart levens

Zestig patiënten van het Radboudumc in Nijmegen krijgen een kastje om de pols dat allerlei functies 24 uur per dag in de gaten houdt. Het gaat om patiënten van de afdelingen interne geneeskunde en heelkunde. Als het computertje een onregelmatigheid signaleert, slaat het alarm.

Het Radboudumc is er volgens Omroep Gelderland van overtuigd dat de slimme meter levens kan redden. "Patiënten op de IC worden natuurlijk continu gemonitord. Maar bij lopende patiënten - mensen die op een afdeling worden verpleegd - was dat doorgaans niet het geval", zegt een woordvoerster.

Normaal meten verpleegkundigen driemaal daags vijf vitale functies bij lopende patiënten: bloeddruk, hartritme, temperatuur, ademhalingsfrequentie en zuurstofopname. Na zo'n meting kunnen ze eventueel besluiten de behandeling aan te passen.

Het kastje meet continu en armeert de verpleging als er iets met de patiënt aan de hand is.

Sneller handelen

"We verwachten dat we met de continue monitoring veranderingen in de vitale functies eerder kunnen signaleren, waardoor we sneller kunnen handelen. Daardoor zijn er minder ongeplande IC-opnames, een betere prognose en herstelt de patiënt sneller", zegt internist Bas Bredie van het Radboudumc.

Het afgelopen jaar testten 110 patiënten het (nog naamloze) apparaat. Zij reageerden positief. Ze voelden zich veiliger. Bijkomend voordeel: verpleegkundigen hebben meer tijd voor een gesprek met patiënten.

Eind dit jaar

Volgens de woordvoerster gaat het met de zestig nieuwe kastjes om een uitbreiding van de testfase. Nog voor het eind van het jaar bepaalt de medische staf of het apparaat ook bij 'lopende patiënten' op andere afdelingen van het ziekenhuis kan worden ingezet. Ook andere ziekenhuizen tonen belangstelling.

Advertentie via Ster.nl