'Politie Nederland werkt nauw samen met Russische FSB'

Het FSB-hoofdkwartier in Moskou | AFP

De Nederlandse politie werkt nauw samen met de Russische geheime dienst FSB, meldt de Volkskrant, die met negen betrokkenen heeft gesproken. De samenwerking is opvallend gezien de politieke spanningen tussen het Westen en Rusland en het neerhalen van vlucht MH17. Volgens de krant leiden de ontmoetingen dan ook tot zorgen bij de AIVD en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De overleggen zijn in 2009 begonnen. Sinds die tijd komen FSB-medewerkers regelmatig naar Nederland voor ontmoetingen met de Amerikaanse FBI en de politie om te overleggen over de bestrijding van internetcriminaliteit.

De FSB is zowel een politiedienst, die bijvoorbeeld internetcriminelen opspoort, als een geheime dienst die spioneert. Dat maakt de contacten met de Nederlandse politie zorgelijk voor de AIVD en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De politie moet de AIVD van tevoren informeren als de Russen op bezoek komen en achteraf verslag uitbrengen, zo is afgesproken. Ook mogen sinds vlucht MH17 werd neergehaald de ontmoetingen niet meer plaatsvinden in Driebergen, waar het strafrechtelijk onderzoek naar de vliegramp loopt. Zo moet worden voorkomen dat FSB'ers te dicht in de buurt komen.

Het ministerie van Veiligheid en Jusititie laat desgevraagd weten dat "samenwerking met Rusland niet verboden" is. Die samenwerking "kan een operationeel doel van de politie dienen".