De wereldleiders kijken naar het demonstratieteam van de Italiaanse luchtmacht, de Frecce Tricolori

G7 van start: 'Moeilijkste top in jaren'

Met het traditionele fotomoment en het overvliegen van de Italiaanse luchtmacht is de G7-top op Sicilië geopend. De leiders van de belangrijkste industriële landen in de wereld en de EU zijn al begonnen met de eerste gesprekken en zullen vandaag en morgen een aantal belangrijke zaken bespreken.

Makkelijk zal het in elk geval niet worden: "Dit is de moeilijkste G7-top in jaren", zei de president van de Europese Raad, Donald Tusk, voorafgaand aan de top. Hoog op de agenda staan klimaatverandering, veiligheid, handel en immigratie. De verschillen tussen de landen zijn groot.

De partners op de G7-top, met links Joachim Sauer, de man van Angela Merkel

Vooral op het gebied van milieu en handel botst president Trump met de andere leiders. De president van de VS noemde klimaatverandering eerder een fabeltje en hij kortte drastisch op een Amerikaanse overheidsorganisatie die zich bezighoudt met klimaat en milieu. Maar vooral de plannen van Trump om het klimaatverdrag van Parijs op te zeggen zijn de andere leiders een doorn in het oog. Na jaren van overleg tekenden ruim 200 landen dit akkoord.

Naar verwachting zullen de leiders het over veiligheid sneller eens worden, in de nasleep van de aanslag op een popconcert in Manchester, waarbij 22 mensen om het leven kwamen.

Voorafgaand aan de G7-ontmoeting hebben president Trump en de Japanse premier Abe afspraken gemaakt over het verbeteren van de sancties tegen Noord-Korea. Onderdeel van de afspraken is het aanpakken van landen, instellingen en bedrijven die het nucleaire programma van Noord-Korea ondersteunen. Trump vertelde journalisten dat Noord-Korea een "wereldprobleem is dat opgelost zal worden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl