Premier May van Groot-Brittannië
NOS Nieuws

Premier May: sociale media moeten meer doen tegen extremisme

De Britse premier May gaat tijdens de G7-top vandaag de andere landen oproepen om samen grote techbedrijven extra onder druk te zetten. Dat moet platforms als Facebook, YouTube en Twitter ertoe brengen om meer te doen tegen extremistische content.

Dat zegt een Britse overheidsbron tegen persbureau Reuters. Ook The Guardian bericht erover. Volgens Reuters gaat May betogen dat de techbedrijven niet snel genoeg ongewenste content verwijderen.

Gevecht verplaats zich

"De premier gaat zeggen dat het gevaar van deze content steeds groter wordt. IS verliest terrein in Irak en Syrië en dat leidt ertoe dat het gevecht zich verplaatst naar het internet", citeert het persbureau zij bron. Voor May is het gevecht tegen online extremisme tot nu toe een van de speerpunten van haar premierschap.

Bronnen binnen de overheid zeggen daarnaast tegen The Guardian dat premier May techbedrijven die niet snel genoeg actie ondernemen verantwoordelijk wil stellen. De premier zou niet direct aan boetes denken en hoopt dat de extra druk al volstaat. Overigens is het idee niet nieuw; andere politici hadden het ook al geopperd.

Versleutelde chatdienst

De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Amber Rudd, heeft na de aanslag op Westminster Bridge in Londen in maart techbedrijven opgeroepen om beter samen te werken met opsporingsdiensten. Het bleek dat de dader vlak voor de aanslag gebruikmaakte van een versleutelde chatdienst.

Dit leidde tot een nieuwe discussie over de versleuteling van berichtendiensten. Techbedrijven hebben gezegd altijd te zullen meewerken, maar de versleuteling zullen ze vermoedelijk niet aanpakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl