NOS NieuwsAangepast

Massaprotest Caïro weer opgelaaid

In Caïro heeft het protest tegen president Mubarak in de loop van de dag weer massale vormen aangenomen. Er hebben zich weer honderdduizenden mensen verzameld op het Tahrirplein om het aftreden van Mubarak te eisen.

De BBC spreekt van de grootste demonstratie sinds het begin van het protest op 25 januari. Ook in Alexandrië zijn mensen weer massaal de straat op gegaan. Het leger was niet in staat ieders identiteit te controleren vanwege de grote aantallen.

Vandaag kwam de regering met een plan voor een geleidelijke machtsoverdracht, maar de demonstranten vertrouwen dat niet en eisen dat Mubarak nu opstapt. Mubarak had eerder aangekondigd te zullen blijven tot de verkiezingen van september.

Facebook

Onder de betogers zijn veel jongeren. Ze lijken geïnspireerd door de gisteren vrijgelaten Google-manager Wael Ghonim, die een icoon van het protest is en via Facebook tot verzet opriep. Hij zou de eerste Facebook-pagina hebben opgezet waarop mensen werden opgeroepen zich te mobiliseren.

"We laten onze eis niet varen. We willen dat het regime opstapt", zei Ghonim vandaag op het Tahrirplein tegen de demonstranten. "Ik ben geen held. Zij die zijn gestorven zijn de helden." Ghonim werd met luid gejuich ontvangen.

Kippenvel

Demonstrant en mede-initiatiefnemer Hussein El Shafei zag de vrijlating van Ghonim op televisie. "Toen hem foto's werden getoond van de jonge jongens en meisjes die zijn gedood tijdens de revolutie huilde hij", zegt Hussein. "Ik kreeg kippenvel."

Ghonim vertelde de interviewer: "Ik wil graag iets zeggen tegen de families van de martelaars. Ik heb spijt, maar het is niet mijn schuld. Het is de schuld van eenieder die vasthoudt aan zijn troon en niet los wil laten."

Syrië

In Syrië zijn voor het eerst in drie jaar de websites van YouTube en Facebook weer vrij toegankelijk. Het lijkt erop dat de regering het verbod op de sites heeft opgeheven, maar Syrië doet daar geen mededelingen over.

Critici zien de opheffing van het verbod als een tegemoetkoming van de regering om protesten te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl