Matthijs de Ligt en Paul Pogba ANP
NOS Voetbal Aangepast

De Ligt: we waren gewoon te slap

Zo volwassen als de jongste speler ooit in een Europese finale speelde, zo volwassen stond Matthijs de Ligt ook de pers te woord na de met 2-0 verloren Europa League-finale tegen Manchester United. De 17-jarige uitblinker aan de kant van Ajax weet de nederlaag vooral aan collectief falen.

"Ons doel was om fel op de tegenstander te zitten en duels te winnen", aldus De Ligt. "Maar in de duels waren we gewoon te slap. We lieten ons aftroeven in duels die gewonnen moesten worden. We speelden onder ons niveau."

"Het lag niet aan gebrek aan ervaring", vervolgde de verdediger. "Duels winnen en verliezen heeft niet met ervaring te maken, maar met bluf en branie die je moet hebben om iemand aan te pakken. Dat schortte eraan vandaag. Dan wordt het lastig."

De Ligt: lag niet aan de ervaring vandaag

Ajax begon zwak aan het duel, maar volgens De Ligt had dat niet te maken met de ambiance of de druk van een finale. "We speelden eigenlijk een thuiswedstrijd, maar toch was het lastig ons niveau te brengen. Het lag meer aan instelling en concentratie."

'Na de 2-0 knapte er iets'

"We wisten dat het lastig zou worden", aldus De Ligt. "Zij spelen heel compact en we konden er maar moeilijk doorheen komen. Dan moet alles kloppen bij ons. Na de 2-0 knapte er iets bij de ploeg. Helaas hadden we niet het geluk de aansluitingstreffer te maken."

De Ligt besloot met een positieve noot. "We moeten niet vergeten dat we Ajax Europees op de kaart hebben gezet. We kunnen trots zijn op de manier waarop we ons hebben gepresenteerd."

Veltman: moeten niet het voetbal van Mourinho gaan spelen

"De teleurstelling is heel groot", aldus rechtsback Joël Veltman. "We hadden veel de bal, maar op dit niveau is het niet goed genoeg. We stonden wel goed en hebben weinig weggegeven. Via de kluts komen ze op 1-0. Zij stonden ook goed."

Volgens Veltman moet Ajax doorgaan op de ingeslagen weg. "We moeten niet opeens het voetbal van Mourinho gaan spelen. Wij gaan vanaf volgend seizoen dit voetbal weer oppakken en dan weet ik zeker dat we ook prijzen gaan pakken."

STER reclame