Een screenshot van de originele vacature
NOS NieuwsAangepast

Doekoe verdienen bij KLM: 'ludieke' vacature verwijderd na kritiek

"Effe gymen met die koffers en doekoe verdienen." Met deze tekst probeerde vacaturesite Manpower mensen te werven voor een baan als bagagedrager van KLM op Schiphol. De vacature schoot bij verschillende mensen in het verkeerde keelgat.

Onder meer activist Quinsy Gario spreekt van stereotypering en discriminatie. In de tekst richtte Manpower zich op vmbo'ers of lbo'ers, die volgens de tekst in de pauze het liefste chappen (eten) bij de Burger King. "Kan ik nog een beetje uitslapen?", is een van de vragen van de fictieve sollicitant in de originele advertentie.

Andere mensen vinden het vooral onhandig en zeggen dat Manpower de plank misslaat door straattaal te gebruiken.

Volgens marketingdirecteur Jeroen van Hooff van Manpower was de tekst juist bedoeld om op creatieve wijze een jongere doelgroep aan te spreken. "De insteek was op een ludieke manier de vacature van straattaal te voorzien. Maar we zijn daarbij zo creatief geweest dat we onvoldoende bewust waren van gevoeligheden."

Van Hooff zegt dat kwetsen nooit de bedoeling is geweest. "We betreuren het en hebben de vacature meteen offline gehaald." De tekst in de advertentie is na alle kritiek aangepast.

Sneeuwbaleffect

Overigens zijn er niet alleen maar negatieve reacties. "Gaaf toch dat Manpower om de jeugd geeft, ik vind het geweldig", twittert Babs van Egmond. Toen de vacature gisteren werd geplaatst waren er volgens Van Hooff "veel" positieve reacties. "Maar vandaag was er een sneeuwbaleffect de andere kant op."

Schiphol reageert op Twitter dat de vacature niet is geschreven voor of door Schiphol. "De baan is bedoeld voor een baan bij KLM ground services", twittert de luchthaven.

KLM zegt dat Manpower verantwoordelijk is voor de vorm van de vacature. "Dit is niet met ons afgestemd of afgesproken", laat een woordvoerder weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl