Rolland soleert na lange ontsnapping naar ritzege

Rolland pakt ritzege na lange ontsnapping, Dumoulin niet in problemen

Pierre Rolland (Cannondale) heeft de zeventiende rit in de Giro d'Italia gewonnen. De Fransman sprong in de 219 kilometer lange heuvelachtige etappe op 7,5 kilometer van de finish weg uit een kopgroep van vijftien en hield stand tot de meet.

Rui Costa (UAE-Emirates) werd op 24 seconden tweede, net voor Gorka Izagirre (Movistar). De roze leiderstrui van Tom Dumoulin kwam niet in gevaar.

Rolland was direct na de start al in de aanval gegaan met Pavel Broett en Matej Mohoric. Hij haakte af nadat ze twee pittige klimmetjes gedrieën gerond hadden, maar aan de staart van een groep van veertig achtervolgers kwam hij toch weer knap terug naar voren.

Van die grote groep renners bleven er in de finale vijftien over, met sterke mannen als Rui Costa, Michael Woods, Rory Sutherland, Gorka Izagirre, Jan Barta, Valerio Conti en Dries Devenyns.

Met het peloton op grote achterstand was al ver voor de streep duidelijk dat de winnaar uit de kopgroep zou komen. Onder anderen Sutherland, Devenyns en Conti probeerden in de slotfase weg te komen, maar zagen die pogingen mislukken.

De ontsnapping van Rolland, die sinds zijn etappezeges in de Tour in 2011 en 2012 lang geen aansprekende successen meer had geboekt, leek niet al te venijnig. Maar door enige aarzeling bij de rest van de groep, kon de Fransman toch vlotjes weg te rijden.

Dumoulin, die dinsdag tijdens de koninginnenrit nog geplaagd werd door darmklachten, zei na afloop soepel de dag te zijn doorgekomen. "Wel moest mijn ploeg vol aan de bak om vluchter Jan Polanc niet te veel marge te geven."

1/2De toptien van vandaag NOS
2/2Het klassement na de zeventiende etappe NOS