Flickr / Images Mondey /
NOS NieuwsAangepast

Bedrag meldingen verdachte transacties verdubbeld naar 4,6 miljard

De Financial Intelligence Unit Nederland (FIU) heeft in 2016 voor ruim 4,6 miljard euro aan meldingen over verdachte transacties gekregen. Het gaat om geldstromen die in verband worden gebracht met onder meer terrorisme, fraude en witwassen. Dat bedrag is een stuk hoger dan in 2015; toen hadden de meldingen over het verdachte betalingsverkeer een totale waarde van 2 miljard euro.

Organisaties als banken, casino's en geldkantoren zijn verplicht om ongebruikelijke transacties te melden aan de Financial Intelligence Unit. Vorig jaar werden er ruim 400.000 meldingen gedaan. Daarvan werden er zo'n 53.000 verdacht verklaard.

De FIU onderzoekt deze geldstromen. Wanneer die als verdacht worden bestempeld, gaan de gegevens naar opsporings- en inlichtingendiensten.

Volgens een woordvoerder stijgt de hoogte van alle verdachte transacties al jaren. "Dat kan mede komen doordat meldplichtigen meer en kwalitatief betere meldingen doen. De FIU doet veel aan voorlichting daarover." Een ander verschil is dat tussenpersonen ook meer en beter zijn gaan melden dan voorheen, zegt de woordvoerder.

In de onderzoeken van verdachte geldstromen komt financiering van terrorisme opvallend vaak voor. Witwassen is de enige vorm van criminaliteit die vaker werd gesignaleerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl