Ivanka, Melania en Donald Trump en paus Franciscus aan het eind van het bezoek
NOS NieuwsAangepast

Paus geeft Trump meningen mee over huwelijk, gezin en milieu

De Amerikaanse president Trump is zijn bezoek aan Europa begonnen met een ontmoeting in Vaticaanstad met de paus. Het gesprek in de bibliotheek van de paus duurde een half uur. Wat er is gezegd, moet worden afgewacht. Behalve een tolk was er niemand bij.

Vaticaankenner Andrea Vreede constateerde dat de sfeer niet echt ontspannen was. Ze leidde dat af uit de zorgelijke gezichtsuitdrukking van de paus na afloop. Anderen vonden Trump na het gesprek een aangedane indruk maakte. "Ik zal niet vergeten wat u gezegd heeft", zei hij tegen Franciscus.

Trump kreeg na afloop drie encyclieken: brieven van de paus met opvattingen over een bepaalde thema's, in dit geval over het huwelijk, het gezin en het milieu. Trump zei dat hij ze zou lezen. Voor Melania Trump was er een rozenkrans die door de paus werd gezegend.

Over de inhoud van het gesprek dat ze hadden is niets bekendgemaakt

Trump en zijn vrouw Melania kwamen even voor 08.30 uur in Vaticaanstad aan. Opvallend detail was dat Melania een sluier droeg. Bij aankomst zaterdag in het islamitische Saudi-Arabië was dat niet het geval.

Na aankomst werden de Trumps met veel ceremonieel door de gangen van het Vaticaan naar paus Franciscus geleid. "Het is een grote eer om hier te zijn", zei de president toen hij de hand van paus schudde.

Naar de ontmoeting werd uitgekeken, omdat de twee wereldleiders het op verschillende thema's hartgrondig oneens zijn: over migratievraagstukken, over de reactie op terreur van extremistische moslims, het klimaatbeleid en de verdeling van welvaart.

Trump kwam gisteravond in Rome aan, na een bezoek aan het Midden-Oosten. Zo'n duizend demonstranten, voornamelijk Amerikaanse expats, demonstreerden op een plein in Rome tegen de president.

Een demonstratie op een plein in Rome tegen de komst van Trump

Met Melanie Trump maakte de paus nog een grap toen zij hem de hand schudde. Hij vroeg haar wat ze Donald te eten gat, pizza? De vraag werd vertaald door de tolk waarna Melania bevestigde dat het inderdaad pizza was.

Ook Melania Trump schudt de paus de hand

Later vandaag spreekt hij kort met de Italiaanse president Mattarella en premier Gentiloni. Melania Trump bezoekt een kinderziekenhuis van het Vaticaan, Ivanka Trump ontmoet slachtoffers van mensensmokkel.

Het gezelschap reist daarna door naar België voor een NAVO-top en een gesprek met EU-leiders. Morgen keert Trump terug naar Italië voor een top van de zeven grootste industrielanden (G7) op Sicilië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl