Isa Qassim tijdens een vrijdagmiddaggebed EPA

In de stad Diraz in Bahrein zijn vijf betogers omgekomen en 286 arrestaties verricht, toen de politie een einde maakte aan een demonstratie.

De betogers kwamen op voor de sjiitische geestelijk leider Isa Qassim. Die werd zondag veroordeeld voor onder meer corruptie en aanzetten tot extremisme.

Vorig jaar werd het staatsburgerschap van Qassim al ingetrokken door de overheid in Bahrein, die dreigde hem uit het koninkrijk te zetten. De betogers willen dat voorkomen.

Voortvluchtigen

Volgens de demonstranten ging het om een vreedzaam protest, dat bruut werd beëindigd door de politie. De minister van Binnenlandse Zaken zegt daarentegen dat de politie optrad toen de politie werd beschoten en bekogeld met handgranaten.

De politie zegt dat een groot deel van demonstranten voortvluchtigen betreft, die waren ontsnapt uit de gevangenis en onderdak kregen van Qassim.

Bahrein wordt geleid door een soennitische minderheid. Eerder waren er ook al grootschalige sjiitische protesten voor meer politieke rechten en de onrust lijkt nu weer toe te nemen.

STER reclame