NOS WielrennenAangepast

Diarree zat Dumoulin dwars: dit is echt shit

De eerste reactie van Tom Dumoulin na zijn darmproblemen en tijdverlies in de koninginnenrit van de Giro d'Italia liegt er niet om. "Ik ben teleurgesteld. Boos. Dit is echt kut. Oh, nou zeg ik het weer op tv."

Diarree zat Dumoulin dwars: dit is echt balen

Opeens moest hij poepen. De groep met favorieten wilde in de zestiende rit van de Giro net aan de Umbrail-pas beginnen, toen de rozetruidrager noodgedwongen van zijn fiets af moest voor een sanitaire stop.

"Ik kon het niet meer houden", zei hij na de finish. "De problemen begonnen tijdens de afdaling. Ik kon echt niet meer verder. Ik was sterk en had makkelijk bij Vincenzo Nibali en Nairo Quintana kunnen blijven. Dit is echt shit."

Vechten, vechten, vechten

In zijn eentje zocht Dumoulin, die dik twee minuten op zijn concurrenten verloor, de aansluiting. "Ik besloot te vechten, vechten, vechten. Conclusies zou ik na de finish wel trekken."

  • ANP
    Tom Dumoulin na de finish van de zestiende etappe van de Giro
  • ANP
    De problemen voor Dumoulin (vijfde van boven met roze helm) begonnen in de afdaling van de Stelvio.

Ploeggenoot Laurens ten Dam gaf na de finish aan dat Dumoulin last van diarree had. Hij vroeg om Norit, een middel om diarree te stoppen. Ten Dam denkt dat Dumoulin last kreeg vanwege de vele suikers in de gelletjes.

"Het was niet de Tom die ik ken. Hij was een beetje in paniek", liet Ten Dam weten. "Het ging niet meer, zei hij. We hebben gewacht tot vlak voor de klim, anders verlies je nog meer tijd. Daarna houdt hij de trui ook nog. Ongelooflijk. Dit was mijn zwaarste dag ooit in een grote ronde."

Dumoulin is verder niet ziek. "Nee. Bij hoge inspanningen op hoogte gaat er geen bloed meer naar het darmstelsel, maar naar je spieren. Dan krijg ik problemen."

Optimistisch

Ondanks alles probeert de Limburger een positieve draai aan deze helse dag te geven. "Ik heb vaker dit probleem gehad. Vorig jaar ook in de Tour. Toen won ik de dag daarna de etappe. Dus het zegt niks."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl