Spelers van Ajax bedanken het publiek in de Arena
NOS VoetbalAangepast

Ajax-United: 'de paupers tegen de prinsen'

"Ik heb een zak geld nog nooit een doelpunt zien maken." Het is een van de vele wijsheden van Johan Cruijff. En een tekst die het, opgerakeld door Matthijs de Ligt, deze dagen goed doet in de Engelse media.

Want ook zij zien dat er grote (financiële) verschillen zijn tussen de Europa League-finalisten Manchester United en Ajax. The Mirror spreekt zelfs van het duel tussen de 'Prinsen' en de 'Paupers'.

Zo becijferde de tabloid dat Zlatan Ibrahimovic in Manchester met een salaris van ruim 22 miljoen euro per jaar meer verdient dan de volledige selectie van Ajax bij elkaar.

Ook The Daily Mail heeft de rekenmachine erbij gepakt en constateerde dat United in de afgelopen drie seizoenen meer geld aan transfers heeft uitgegeven dan Ajax kwijt was aan alle aankopen sinds de Tweede Wereldoorlog.

"In de finale staan de biggest spenders van het voetbal tegenover een club die bekendstaat om zijn soberheid", aldus de krant.

Dat wordt vooral geïllustreerd door de som die de Engelsen betaalden voor Paul Pogba: ruim 100 miljoen euro. Dat is net iets meer dan de tien duurste aankopen uit de clubgeschiedenis van Ajax bij elkaar opgeteld.

Paul Pogba in het EL-duel met Celta de Vigo

Dat gigantische verschil in uitgaven komt natuurlijk voort uit de enorme verschillen in inkomsten uit tv-rechten, sponsoring en merchandise.

Ajax verdiende in 2016 aan die drie zaken zo'n 52 miljoen euro, terwijl Manchester United in datzelfde jaar 420 miljoen euro binnenharkte door sponsoring, merchandise en tv-inkomsten.

En zo brengt Manchester United in de Friends Arena een team op het veld dat ruimschoots 300 miljoen euro heeft gekost, terwijl Ajax zal aantreden met een elftal dat voor nog geen twintig miljoen bijeen is gebracht.

Gelukkig maar dat een zak geld niet kan scoren.

Ajax - Manchester United: nog 1 dag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl