CDA-fractievoorzitter Brinkman verwelkomt premier Rutte in de Eerste Kamer, voorafgaand aan het Oekraïne-verdrag

CDA-senatoren helpen Rutte aan steun voor Oekraïne-verdrag

Premier Rutte heeft de noodzakelijke steun van de Eerste Kamer voor zijn aangepaste versie van het Oekraïne-verdrag. Volgende week is de stemming, maar CDA-senator Knapen zegt nu al dat het overgrote deel van zijn fractie het verdrag dan zal steunen.

Lang was onzeker of voldoende CDA-senatoren bereid zouden zijn akkoord te gaan met het zogenoemde inlegvel, een verklaring waarin staat dat het verdrag met het buurland van Rusland geen opstapje is voor een EU-lidmaatschap. In de Tweede Kamer stemde de CDA-fractie tegen.

Tegenstanders

De kwestie over de steun aan het Oekraïne-verdrag speelt al ruim een jaar. De Europese Unie wil op allerlei terreinen intensiever samenwerken met Oekraïne, maar in een referendum stemde in april 61 procent tegen het verdrag waarin dit is vastgelegd.

De nee-stem bracht het kabinet in een lastig parket. Premier Rutte is maanden bezig geweest een oplossing te vinden die recht zou doen aan de uitslag van het referendum, maar er niet toe zou leiden dat Nederland het verdrag verwierp. Eind december ging Europa akkoord met Ruttes plan om een verklaring toe te voegen.

Inlegvel

De Tweede Kamer en de Eerste Kamer moesten nog wel akkoord gaan met het inlegvel van Rutte. De Tweede Kamer stemde in, maar zonder de steun van oppositiepartij CDA. Partijleider Buma is tegen referenda, maar vindt dat de nee-stem gehoord moet worden. Zonder steun van CDA-senatoren zou het kabinet in de Eerste Kamer geen meerderheid voor het inlegvel hebben.

Bondgenoten

Een meerderheid van de CDA-fractie in de Eerste Kamer deelt de opvatting van Buma niet. Veel CDA-senatoren vinden het om geopolitieke redenen uitermate belangrijk om de relatie te verbeteren met het buurland van Rusland. Woordvoerder Knapen wijst op de instabiliteit van de regio en het belang dat zo'n land voor het westen kiest. "We hebben deze bondgenoten die ons dringend nodig hebben. Daar moeten we niet lichtzinnig mee omgaan." Ook is er kritiek op het referendum als instrument.

De ChristenUnie in de Eerste Kamer steunt ook het aangepaste verdrag terwijl de Tweede Kamerfractie tegen stemde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl