NOS NieuwsAangepast

D66 wil met ChristenUnie praten

D66 is bereid om met de ChristenUnie te praten. De Tweede Kamerfractie heeft partijleider Pechtold de ruimte gegeven om te kijken of onderhandelingen met de ChristenUnie "enige kans van slagen" hebben.

De ChristenUnie heeft ook toestemming gegeven voor een verkennend gesprek tussen Pechtold (D66) en Segers (ChristenUnie). De twee zijn vanmiddag uitgenodigd bij informateur Schippers.

D66 wil praten met de ChristenUnie

Schippers zei gisteren dat ze nog maar één optie ziet om te onderhandelen over een meerderheidskabinet: met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Pechtold liet na overleg met zijn fractie weten dat de ChristenUnie nog steeds niet bij zijn eerste keuzes hoort, maar dat hij heeft moeten concluderen dat er weinig anders op zit dan te gaan praten, omdat alle andere opties door andere partijen worden geblokkeerd.

De D66-leider zei dat alle negentien D66-Kamerleden op één lijn moesten zitten omdat een eventueel kabinet met de de ChristenUnie op een heel krappe meerderheid (van één zetel) in de Tweede Kamer leunt.

Voor en na verkiezingen

Segers herhaalde vanmiddag dat hij bereid is om te praten, als die bereidheid er bij alle partijen is. Volgens hem lijkt het erop dat die er inderdaad is. Hij benadrukte dat zijn standpunten voor de verkiezingen hetzelfde zijn als erna. "Wij hebben idealen en een verkiezingsprogramma. Daarmee gaan we verdere gesprekken in. Dat was zo en dat is zo en dan moeten we kijken waar de gesprekken verder toe leiden." Volgens Segers is nu eerst het verkennende onderhoud met Schippers en Pechtold van belang.

D66 en ChristenUnie verschillen over bepaalde onderwerpen fundamenteel van mening. Ze zijn het bijvoorbeeld oneens over de wet voor voltooid leven die D66 wil.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl