De voorzitter van de Eurogroep, Jeroen Dijsselbloem
NOS NieuwsAangepast

Eurogroep stemt nog niet in met nieuwe lening Griekenland

Het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds is geëindigd zonder een akkoord over een nieuwe lening aan Griekenland. Dat betekent dat het opnieuw spannend wordt of het land in juli aan z'n betalingsverplichtingen kan voldoen.

Griekenland wil aanspraak maken op het volgende deel van het steunpakket. Dat geld is nodig om oude schulden op tijd af te betalen. Het Griekse parlement stemde donderdag nog in met een serie bezuinigingsmaatregelen om te kunnen voldoen aan de eisen voor de lening.

Griekenland wil in ruil voor de bezuinigingen hardere beloftes over schuldverlichting. Gisteravond was er overleg over uitbetaling van het volgende deel, maar de partijen kwamen niet tot een akkoord.

"Eindelijk was er het idee dat er niet koortsachtig op het laatste moment onderhandeld moest worden", zegt correspondent Thomas Spekschoor. "Griekenland heeft het geld in juli nodig om leningen af te kunnen lossen. Nu wordt het toch weer krap, want de volgende vergadering is 15 juni."

Dat is het frustrerende, we waren er bijna uit.

Jeroen Dijsselbloem

Volgens Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem had het niet veel gescheeld of er was wel een akkoord uitgekomen. "Dat is het frustrerende. We waren er nagenoeg uit, maar het is niet gelukt vanavond", zei Dijsselbloem na afloop van het overleg tegen de NOS. "Het heeft te maken met verwachtingen. Sommige deelnemers aan tafel dachten dat we verder zouden gaan."

"De Grieken hopen op schuldverlichting, maar er zijn beperkingen voor de eurolanden. Niet alles is mogelijk, hebben we steeds gezegd. We gaan geen kwijtscheldingen doen, maar we zijn wel bereid te kijken naar de looptijd van de leningen en de rente."

Dijsselbloem is optimistisch dat er in juni wel een akkoord wordt bereikt over uitbetaling aan Griekenland.

Het gaat om het derde deel van een noodfonds, een lening ter waarde van 7,5 miljard euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl