Hollandse Hoogte

Laura Palmer deed een belofte in 1991. "Ik zie je weer over 25 jaar", sprak ze in de laatste aflevering van de cultserie Twin Peaks. Voor alle fans van het eerste uur - en nieuwsgierige nieuwkomers - is het wachten voorbij: het nieuwe seizoen is begonnen.

Jeroen Houben, zelf regisseur, houdt vanavond een Twin Peaks-screening met (als knipoog naar de serie) kersentaart en donuts, maar zonder de damn good coffee waar FBI-agent Cooper van geniet. "Dat drink ik niet, dus ik heb niet eens een koffiezetapparaat. We moeten het helaas met alcohol doen."

Het belang van de originele serie voor de televisiewereld is nauwelijks te overschatten. Serieuze acteurs haalden destijds hun neus op voor tv-series, maar door David Lynch werd televisie volwassen. 24, Lost, Breaking Bad, Stranger Things, allemaal zijn ze meer of minder schatplichtig aan Twin Peaks.

"Veel series hebben hun bestaansrecht te danken aan Twin Peaks", meent Houben. "De humor van Mad Men kun je ermee vergelijken, X-Files had niet bestaan zonder Twin Peaks. Bovendien kun je tv-series nu achter elkaar kijken als één lange film. Daar is Twin Peaks mee begonnen."

"Zo baanbrekend wordt het nu niet meer", voorspelt Houben. "Toen was er ook niet veel op televisie behalve Dallas en wat soaps. Zo revolutionair als toen kan dit nooit meer worden."

Hoofdrolspeler Kyle MacLachlan en maker David Lynch voor de première van Twin Peaks seizoen 3, in Los Angeles AFP

Balanceren

Misschien was het bevreemdende Twin Peaks zijn tijd wel te ver vooruit. Toen het grote mysterie van de moord was opgelost, haakten kijkers massaal af. Lynch' verhaallijnen werden te complex, te bizar. Het tweede seizoen werd meteen het laatste.

Amerikaanse recensenten waarschuwen nu ook weer voor de onnavolgbare Lynch. "Destijds waren er twee vragen: Wie vermoordde Laura Palmer? en Wat is dit in vredesnaam?!", somt The New York Times op. "Die eerste vraag ontbreekt nu, maar de tweede lukt nog altijd." CNN oordeelt: "Het is handig om als huiswerk de originele serie te zien. Maar het is niet duidelijk of dat iets helpt."

Bovendien is het extra balanceren voor Lynch: zal hij er wel in slagen recht te doen aan het origineel? Houben is voorzichtig optimistisch. "Dat is een risico. Veel sequels vallen tegen. Maar David Lynch kan de uitzondering zijn. Hij heeft al jaren geen films meer gemaakt en hoeft ook niks te doen als hij er niet in gelooft. Ik heb veel vertrouwen in hem als maker."

STER reclame