Winst levert Ajax in elk geval 22,5 miljoen euro op

Ajacieden vieren de overwinning in de Klassieker ANP

Terwijl Ajax zich opmaakt voor een nieuw sportief hoogtepunt in de clubhistorie, kan inmiddels worden vastgesteld dat het de Amsterdammers dit seizoen ook in financieel opzicht voor de wind gaat.

Dat begon al in de winterstop, toen Ajax vier spelers zag vertrekken die tezamen een kleine dertig miljoen euro in het laatje brachten. Riechedly Bazoer vertrok naar VfL Wolfsburg (transfersom: 12 miljoen), Nemanja Gudelj koos voor een Chinees avontuur bij Tianjin Teda (6 miljoen), Anwar El Ghazi besloot zijn loopbaan voort te zetten bij Lille (8 miljoen) en jeugdspeler Francesco Antonucci zocht zijn heil bij AS Monaco (2,5 miljoen).

Jeroen Slop, financieel directeur van Ajax ANP

De successen in de Europa League hebben de kas verder gespekt. Met tot nu zo'n 14 miljoen euro, heeft financieel directeur Jeroen Slop al becijferd. En het eind is nog niet in zicht. De winnaar van het tweede Europese clubtoernooi krijgt 6,5 miljoen euro overgemaakt en de verliezend finalist altijd nog 3,5 miljoen.

Knikkers, heel veel knikkers

Als Ajax een huzarenstukje uithaalt in Stockholm, verdient het als bonus een ticket voor de groepsfase van de Champions League. En ook dat is om te beginnen 12 miljoen euro waard, de startpremie voor alle deelnemende ploegen. Bovendien vangt de club een kleine 4 miljoen euro uit de zogenoemde marketpool, de pot waarin de tv-gelden zijn ondergebracht.

Dat betekent dat alleen al een gewonnen finale de Amsterdammers sowieso 6,5+12+4=22,5 miljoen euro oplevert. Kortom, er staat in de Zweedse hoofdstad nogal wat op het spel: niet alleen de eer en een prachtige trofee, maar ook knikkers, heel veel knikkers.

Ajax-Manchester United: nog 2 dagen ANP/NOS

Het duel van Ajax met Manchester United is rechtstreeks te volgen op NPO Radio 1 en via het liveblog op NOS.nl. Een samenvatting is te zien in Nieuwsuur op NPO 2.

48 gerelateerde artikelen