Andrès Guardado lijkt deze zomer te vertrekken bij PSV
NOS VoetbalAangepast

PSV met smallere selectie en eigen jeugd richting toekomst

De derde plaats in de eredivisie, geen Europese overwintering en de tweede ronde als eindstation in het nationale bekertoernooi. Voor PSV was het een seizoen om snel te vergeten. Waar Feyenoord feestviert en Ajax zich opmaakt voor een Europese finale, ligt in Eindhoven de focus nu al op komend seizoen.

Dat de selectie van PSV op de schop gaat, staat vast. Het is in ieder geval duidelijk dat Eindhovense jeugdspelers vanaf deze zomer een serieuze kans zullen krijgen.

Technisch manager Marcel Brands lichtte deze week al een tipje van de sluier op: "We gaan de selectie kleiner maken, zodat de jeugd sneller de kans krijgt. Het is bijvoorbeeld de bedoeling dat Jorrit Hendrix meer gaat spelen."

Nu staan spelers van buitenaf een doorbraak van de eigen kweek in de weg. Brands noemt het voorbeeld van Oleksandr Zintjsenko, die werd gehuurd van Manchester City en er nooit in is geslaagd een vaste basisspeler te worden. "Dat zijn veel kosten als hij maar acht of negen duels speelt. Te weinig als je ook jeugdspelers hebt", aldus Brands bij PSV TV.

Marcel Brands, technisch directeur van PSV

De Mos: potentie genoeg

Oud-trainer en analyticus Aad de Mos volgt PSV op de voet. Hij kan zich wel vinden in de keuze voor de Eindhovense jeugd. "Er is potentie genoeg. In de jeugdelftallen speelden ze vaak tegen Ajax. En waren ze beter... Niet alleen als collectief, maar ook individueel."

"Het enige probleem is dat die jongens nu in de Hotseknots League spelen. Met alle respect, maar tegen RKC en MVV worden ze niet beter. Bij Feyenoord komen de jonge jongens in De Kuip terecht. Bij Ajax in de Arena. Alleen in Eindhoven spelen ze nog niet in het eerste elftal..."

Sam Lammers (r) met Luuk de Jong

Jeugdspelers als Albert Gudmundsson (19 jaar), Dante Rigo (18), Pablo Rosario (20 jaar) en Sam Lammers (20) staan te trappelen om minuten in het eerste te maken. Van hen heeft Lammers zich inmiddels voorzichtig laten zien met twee doelpunten in de eredivisie.

Phillip Cocu heeft veel tijd gestoken in de begeleiding van de jonge spelers. "Het gaat verder dan alleen goed kunnen voetballen", zegt de trainer. "Zie het als een totaalpakket dat iemand moet beheersen."

"Sam Lammers is het beste voorbeeld. Ik heb veel contact met hem gehad, omdat hij een moeilijke periode had. Ik heb hem gespiegeld aan de spits van het eerste. Daar is hij mee aan de slag gegaan. Hij heeft dat goed opgepakt."

Kans verdienen

Cocu pareert de kritiek dat hij te behoudend zou zijn met het inbrengen van jeugdspelers. "Soms stappen mensen er iets te snel overheen door te denken 'oh, die speler moet er nu maar in'. Spelers moeten die kans wel eerst verdienen."

"Maar het is absoluut zo dat we oog hebben voor de kansen van onze jeugdspelers. Ik wil ons niet spiegelen aan Feyenoord of Ajax, zoals iedereen dat wil doen. Het is juist belangrijk dat we ons richten op onszelf, want daar hebben we het meeste invloed op."

PSV zal de komende weken ongetwijfeld afscheid gaan nemen van enkele basisspelers. Jetro Willems en Santiago Arias mogen bij een goed bod vertrekken, terwijl de club ook goed zou willen verdienen aan keeper Jeroen Zoet of Andrés Guardado.

De huurlingen Siem de Jong (Newcastle United) en Marco van Ginkel (Chelsea) zullen terugkeren naar hun oorspronkelijke werkgever. De Mos: "Ik denk dat ze een keuze maken tussen Van Ginkel en De Jong. Dat zal Van Ginkel worden, Siem zie ik niet terugkeren."

Snelheid op de flanken

En wat gebeurt er met spelers als Luuk de Jong, Davy Pröpper en Héctor Moreno? Haalt PSV nog een nieuwe buitenspeler na het vertrek van Luciano Narsingh? De middenvelders Van Ginkel en Bart Ramselaar werden hierdoor uit nood tot flankspelers gepromoveerd. Geen ideale situatie, moet ook Cocu hebben gezien.

Gaston Pereiro (l) en Luuk de Jong

De Mos: "PSV heeft behoefte aan snelheid op de flanken. Zeker na het vertrek van Narsingh. Gastón Pereiro viel tegen en kan ook zo maar weglopen. PSV kijkt in Zuid-Amerika. Houd er alleen wel rekening mee dat de club veel minder geld heeft om uit te geven. Het geld van de Champions League is er komend seizoen niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl