Demonstranten tegen de regering Bouterse
NOS NieuwsAangepast

Surinaamse oppositie betoogt tegen regering-Bouterse

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

Paramaribo, zaterdagmiddag 13.00 uur. De zon straalt fel en de lucht is klam door de net gevallen regen. De protestmanifestatie tegen de regering-Bouterse die de oppositiepartijen hebben georganiseerd zou rond deze tijd moeten beginnen, maar op wat eettentjes en schaafijskarretjes na is er nog weinig te bespeuren van een politieke bijeenkomst. Dat zou nog uren duren.

De bijeenkomst op het terrein van Grun Dyiari, het thuishonk van oppositiepartij NPS, moet de grootste demonstratie tot nu toe tegen de regering worden. Het evenement wordt al vier weken aangekondigd door de oppositie, die de laatste tijd vaker de straat opgaat om tegen 'Bouta' te demonstreren. De wens om de manifestatie te starten op het Kerkplein werd afgewezen. Te veel verkeershinder, aldus de directeur Nationale Veiligheid. Die is overigens ook waarnemend directeur van het kabinet van president Bouterse.

Ook het gewenste eindpunt van de mars werd afgewezen: het Onafhankelijkheidsplein, het grote grasveld tegenover het Presidentieel Paleis. Het gras op het plein is vanwege de talrijke manifestaties vrijwel altijd platgetreden. Vanwege het herstel van de grasmat zou het plein nu ook niet toegankelijk zijn. Oppositiepartijen vochten het verbod tevergeefs aan en besloten om de manifestatie dan maar op het NPS-terrein te houden..

Actievoerders, onder wie Maisha Neus, op het Onafhankelijkheidsplein.

Tot zover de voorgeschiedenis. Inmiddels zijn de leiders van de oppositiepartijen binnen en zorgen mannen in het zwart voor hun veiligheid. Vlaggen en toeters vormen het decor waarin ze zo'n twee uur later dan gepland het podium betreden. Eerst is er het volkslied, en daarna wordt er gebeden door achtereenvolgens de dominee, de moefti, de diaken en de hindoepriester. God slaapt niet en zal Suriname redden, zo luidt de boodschap.

De actievergadering krijgt daarna steeds meer het karakter van een vervroegde verkiezingsbijeenkomst. De sfeer is identiek aan de verkiezingsmanifestaties die de afgelopen decennia op dezelfde plek zijn gehouden. De oppositieleiders nemen ruimschoots hun tijd om uit te halen naar de regering die verantwoordelijk wordt gehouden voor de slechte economische situatie in het land.

Als u dat niet kunt, meneer de president, geef dan het mandaat terug dat u van het volk hebt gekregen.

Oppositieleider Chandrikapersad Santokhi

"Hoe noemen we een regering die de wereldcrisis als de oorzaak noemt voor de problemen in het land?", schreeuwt oppositieleider Chandrikapersad Santokhi naar de drieduizend aanwezigen. "En hoe noemen we een regering die constant buitenlandse bemoeienis noemt als de oorzaak van de problemen?" Hij antwoordt zelf: "Wij noemen dat laf! De regering-Bouterse is laf."

Dan richt hij zich tegen president Bouterse. "Maak een einde aan de corruptie, aan de armoede. En zorg voor goed onderwijs en voor goede medische zorg. En als u dat niet kunt, meneer de president, geef dan het mandaat terug dat u van het volk hebt gekregen." Mensen juichen, vlaggen en protestborden zwaaien door de lucht, en hoogbejaarde vrouwen in groene NPS-gewaden leggen de zojuist verstrekte broodjes even in hun schoot om vanuit de witte tuinstoelen te kunnen applaudisseren.

  • Harmen Boerboom / NOS
    Demonstranten in Paramaribo
  • Harmen Boerboom / NOS
    Demonstranten in Paramaribo
  • Harmen Boerboom / NOS
    Een bord van demonstrant tegen de inflatie

Het waren de actievoerders Curtis Hofwijks en Maisha Neus die de afgelopen tijd het voortouw namen in de demonstraties tegen de regering. Maar hun namen worden door de politici op het podium niet genoemd. "Nee, ik ben niet teleurgesteld", zegt Maisha Neus na de bijeenkomst. "De bijeenkomst in Grun Dyari was in mijn ogen geen protestbijeenkomst. Het leek eerder een soort Family Cookout, overgoten met politieke propaganda. Dat is niet onze stijl. Wij willen toe naar nieuwe politieke beweging in Suriname; niet terug naar het oude."

Volgens Neus lijkt de tijd nog niet rijp voor nieuwe politieke bewegingen. Om die reden heeft ze besloten om voorlopig een stapje terug te doen. "Ik neem even pauze. Maar als de situatie nog slechter wordt en het Surinaamse volk mij nodig heeft, dan sta ik hier morgen weer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl