Ontplofte Mollema: dit zag ik niet aankomen

Bauke Mollema ANP

Terwijl de Nederlandse wielerliefhebbers smullen van Tom Dumoulin in de Giro d'Italia, probeert ook Bauke Mollema mee te doen voor het podium in Milaan. Maar het werd vandaag de dag van Tom, en vooral niet de dag van Bauke.

De kopman van Trek kwam op een teleurstellende 22ste plaats in Oropa binnen. Mollema verloor 1.44 op Dumoulin en zakte van de derde naar de zesde plaats in het klassement.

En dat terwijl Mollema door zijn ploegmaten uitstekend voorin werd afgezet aan de voet van de slotklim. "Dat was goed. We wisten dat het daar link was met kasseien en smalle bochten. Maar onderaan ontplofte ik", vertelde Mollema na afloop.

Mollema ontplofte: dit zag ik niet aankomen

Hij moest dan ook al vroeg lossen bij de favorieten. "Ze gingen volle bak omhoog en toen was het beste van mij er al wel af. Ik kwam ook niet goed in een ritme. Dat is klote. Dit zag ik niet aankomen", aldus de man die zo sterk oogde de afgelopen dagen.

Flinke achterstand

De achterstand van Mollema op rozetruidrager Dumoulin bedraagt nu 4.32. De nieuwe nummer drie, Thibaut Pinot, heeft een voorsprong van 1.07 op Mollema.

Het podium is dus nog zeker niet uit zicht, al kwam het tijdverlies van vandaag hard aan bij Mollema, die vorig jaar in de Tour de France zijn tweede plaats verspeelde in een van de laatste etappes.

"Hoe ik dit verwerk? Nou, morgen is er weer een nieuwe dag." Het peloton vertrek dan vanuit Valdengo om 199 kilometer later Bergamo te bereiken. In de laatste veertig kilometer wachten drie beklimmingen.

Steven Kruijswijk in actie tijdens de slotklim ANP

Kruijswijk verbetert

Steven Kruijswijk kon weer eens met een redelijk gevoel de bus in na de etappe. De kopman van Lotto-Jumbo maakte een betere indruk dan de voorbije dagen en kon goed meekomen op de slotklim.

Hij kwam vlak achter Vincenzo Nibali en Franco Pellizotti als negende over de streep, op 46 seconden van Dumoulin. In het klassement steeg hij van twaalf naar elf.

"Ik kon vandaag redelijk diep gaan en voel verbetering ten opzichte van vorige week. Ik heb nog steeds vertrouwen in mezelf en dacht: ik ga er gewoon vol in en dan zie ik wel waar ik eindig. Gelukkig kon ik het nu wel volhouden. Hier kan ik mee verder."