Een beeld van Sint-Nicolaas in de basiliek in Bari
NOS Nieuws

Relieken Sint Nicolaas tijdelijk van Bari naar Rusland

De relieken van Sint Nicolaas gaan morgen op reis. Ze verhuizen tijdelijk van de Zuid-Italiaanse stad Bari naar een kathedraal in Moskou en een klooster in Sint-Petersburg. Dat gebeurt met een speciaal voor de gelegenheid gecharterd vliegtuig.

De katholieke heilige is ook onder Russisch-orthodoxe gelovigen populair. De verwachting is dat duizenden van hen een bezoek aan de kathedraal of het klooster zullen brengen. In 2011 werd in Moskou een riem tentoongesteld die van Maria geweest zou zijn. Toen stonden sommige bezoekers 24 uur in de rij om die te zien.

Myra

Nicolaas zou rond 280 in het huidige Turkije zijn geboren en zou bisschop van Myra zijn geweest. Historisch bewijs daarvoor is er niet. Als bisschop van Myra, een plaatsje in het zuidoosten van Turkije, zou hij meerdere wonderen hebben verricht. Hij is onder meer patroonheilige van zeevaarders.

In de 11e eeuw brachten Italiaanse zeelieden ribben die van deze Nicolaas zijn geweest over naar Bari, omdat ze bang waren dat zijn graf door de opmars van de Turken onbereikbaar zou worden. Sindsdien worden ze daar bewaard.

Patriarch

De hoofden van de Rooms-Katholieke Kerk en de Russisch-orthodoxe Kerk, paus Franciscus en patriarch Kirill, spraken vorig jaar tijdens hun historische ontmoeting op Cuba af dat de relieken van Nicolaas worden uitgeleend.

De tussenliggende tijd is gebruikt om een speciale kist te maken waarin de ribben van Nicolaas worden overgevlogen. Eind juli keren ze naar Bari terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl