NOS SportAangepast

Nieuwe 'Polman of Wester' presenteert zich in handbalfinale

Zaterdagmiddag wordt de strijd om het Nederlands kampioenschap handbal voor vrouwen beslist. Dalfsen en VOC spelen de derde en beslissende wedstrijd in Amsterdam.

In beide selecties zijn het geen ervaren internationals, maar vooral 17-jarige talenten die hun ploeg dragen.

Larissa Nusser en Yara ten Holte van Dalfsen en Bo van Wetering en Dione Housheer van VOC zijn ondanks hun jonge leeftijd belangrijke speelsters.

  • ANP Pro Shots
    De 17-jarige Larissa Nusser in het shirt van Dalfsen
  • OrangePictures
    Yara ten Holte, keepster van Dalfsen

Volgens Robert Nijdam, coach van het viertal bij Jong Oranje, is dat bijzonder, maar niet uniek. "Het gebeurt wel vaker dat heel jeugdige talenten al snel opduiken. Een voorbeeld is Estavana Polman. Volgens mij heeft zij als 13-jarige haar debuut gemaakt."

Polman, maar ook de rest van het succesvolle Oranje, speelt inmiddels in het buitenland. Nijdam hoopt dat de jonge talenten van Dalfsen en VOC voorlopig nog niet vertrekken.

Handbalacademie

"Het zou natuurlijk mooi zijn als ze heel lang in de Nederlandse competitie kunnen spelen. Dalfsen heeft een uitgebreid programma waarin ze ook meerdere keren per dag trainen."

"De andere twee speelsters zitten voornamelijk op de handbalacademie, waar ze tussen de 14 en 16 trainingsuren kunnen maken. Dat is wel belangrijk."

Yara ten Holte, keepster van Dalfsen

Larissa Nusser (17), speelster van Dalfsen en vorig jaar uitgeroepen tot 'handbaltalent van het jaar', vertelt dat ze al wel aanbiedingen uit het buitenland heeft gehad.

"Ik zou geen getal durven noemen. Er zijn wel een paar aanbiedingen geweest. Maar het gaat niet alleen om het handbal, het is het hele plaatje. 17 is erg jong. Ik heb voor mezelf besloten dat ik het fijner vind om nog een jaar hier te blijven en mezelf te ontwikkelen."

Bo van Wetering

Ook leeftijdgenote Bo van Wetering van VOC is nog niet van plan om te vertrekken. "Ik bekijk het per jaar. Het buitenland zou wel heel gaaf zijn natuurlijk, maar ik wil eerst hier het hoogst haalbare halen."

  • OrangePictures
    Bo van Wetering (rechts)
  • OrangePictures
    Housheer in het shirt van VOC

Vanmiddag zou Van Wetering op 17-jarige leeftijd dat eerste grote doel al van haar lijstje kunnen strepen. Zou, want de 'jonkies' van zowel VOC als Dalfsen zijn het erover eens dat het in de beslissende wedstrijd nog alle kanten op kan.

"Ik denk dat we de afgelopen twee wedstrijden hebben laten zien dat we aan elkaar gewaagd zijn. Het gaat zeker niet makkelijk worden", zegt Nusser namens Dalfsen.

Dione Housheer van VOC verwacht een fysieke, harde finale. "Dat is leuk, het is toch een finale."

De vraag is of Nusser, Housheer, Van Wetering en Ten Holte daarna inderdaad kunnen uitgroeien tot speelsters van het kaliber Estavana Polman, Nycke Groot, Yvette Broch of Tess Wester. Coach Nijdam durft het niet te zeggen.

"Het is moeilijk om in de toekomst te kijken. Ze hebben het talent en de voorwaarden om heel ver te komen, zijn aanwezig. Het zijn alle vier kandidaten om in het grote Oranje te spelen."

"Dus in dat perspectief wel. Maar er komt zo veel meer bij kijken. Het is eigenlijk onmogelijk om daar een antwoord op te geven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl