Belgen proosten: biercultuur definitief erkend door Unesco
Na jarenlang lobbyen is het voor de Belgen nu helemaal definitief: de Belgische biercultuur staat op de Unesco-lijst van 'representatief immaterieel erfgoed'. De erkenning kregen de Belgen in november vorig jaar al, maar gisteren werd in het Brusselse stadhuis het certificaat aangeboden door de VN-organisatie.
Het gaat niet om het bier, maar om de cultuur eromheen, omdat op de lijst alleen immateriële zaken staan. Niet te verwarren met de Werelderfgoedlijst van diezelfde Unesco, de lijst van cultureel en natuurlijk materieel erfgoed.
De Vlaamse minister van Cultuur Sven Gatz zegt dat zonder bier het genot minder zou zijn, maar dat de biercultuur niet mag worden gereduceerd tot het bier. "Zonder bier geen biercultuur, maar Unesco wil natuurlijk dat bier de meerwaarde bewijst van het samenbrengen van mensen."
Molenaarsambacht
Het was volgens hem de vraag hoe de cultuur aan de VN-organisatie kon worden uitgelegd. "Voor ons is de biercultuur evident, maar je moet die ook kunnen uitleggen aan een Zuid-Koreaan of een Namibiër. Ik ben heel blij dat we daarin geslaagd zijn", zegt Gatz.
De biercultuur is voor de Belgen de vijftiende traditie op de immateriële Unesco-lijst. Nederland heeft er nog geen een, al zit er wel een in de pijpleiding: het molenaarsambacht. In december beslissen de bijna 150 aangesloten landen of dit wordt erkend of niet. Er kunnen in totaal 45 voordrachten worden toegelaten tot de internationale lijst.