VVD-leider Rutte na afloop van zijn speech tijdens het voorjaarscongres van de VVD ANP

Op het voorjaarscongres heeft VVD-leider Rutte zijn bewondering uitgesproken voor GroenLinks-leider Klaver als jonge politicus.

"Ik ben onder de indruk geraakt van Jesse Klaver, die ik pas echt leerde kennen aan de onderhandelingstafel", zei Rutte. "Hij deed dat goed en ook nog eens in een hele moeilijke periode in zijn leven."

Rutte zei dat Nederland beter af is met mensen als Klaver die voor de politiek kiezen. Daarop applaudisseerde de zaal met VVD-leden.

Rutte grapte daarop: "Ja, VVD-publiek dat klapt voor GroenLinks. Dat heb ik voor elkaar!" Hij benadrukt dat ook de VVD bezig is met de opwarming van de aarde, maar milieumaatregelen wil combineren met economische groei.

Grote, grote voorkeur

Volgens Rutte is het niet zo gek dat de formatie ingewikkeld is en lang duurt, gezien de uitslag van de verkiezingen. Hij zegt dat hij er alles aan zal doen om een stabiel kabinet te formeren.

"En ja we zullen compromissen gaan sluiten, en dan zullen er mensen ontevreden zijn", zei hij. "We komen niet terug met het VVD-verkiezingsprogramma."

Rutte heeft een "grote, grote voorkeur" voor een stabiel meerderheidskabinet. Hij wil geen herhaling van de periode dat hij steeds andere partijen moest overhalen om een meerderheid in de Eerste Kamer bij elkaar te krijgen.

"Ik heb zo'n oor van het bellen. En die andere mensen hebben ook zo'n oor omdat ik ze steeds belde."

Bonnetje

Eerder werden op het congres de Kamerleden bedankt die na de verkiezingen niet meer zijn teruggekomen. En ook blikten ministers en staatssecretarissen van de VVD terug op meer dan vier jaar kabinet Rutte II.

Oud-minister Van der Steur, die aftrad vanwege de 'Teevendeal', was er ook. Hij mist politiek, zegt hij. "Voordeel is wel dat je weer zelf de deur van de tram moet opendoen. Dat blijkt nogal veranderd de laatste jaren. En bij supermarkten zeggen ze nog wel eens 'vergeet je bonnetje niet'."

STER reclame