Fred Teeven
NOS NieuwsAangepast

Teeven bereidt aanklacht voor tegen auteur Groene Amsterdammer

Oud-staatssecretaris van Justitie Fred Teeven bereidt een aanklacht voor tegen de auteur van een stuk in de Groene Amsterdammer waarin hij volgens eigen zeggen verkeerd wordt geciteerd over bezuinigingen in de advocatuur.

Teeven laat aan de NOS weten dat hij een advocaat in de arm genomen heeft en juridische stappen voorbereidt. Op de uitspraken van Teeven werd door de advocatuur geschokt gereageerd.

Een woordvoerder van de Groene Amsterdammer zegt "een eventuele zaak met vertrouwen tegemoet" te zien, zo meldt het ANP. Het blad zegt de transcriptie van het interview te hebben en daaruit blijkt dat Teeven letterlijk is geciteerd. Hij zou ook hebben geweten dat het om een interview ging.

'Verstrenging'

Teeven zegt in het stuk van historicus Henri Beunders dat hij bezuinigd heeft op de advocatuur omdat hij de "verstrenging" van het strafrecht er niet doorheen kreeg toen de VVD met de PvdA ging regeren. Teeven wilde graag minimumstraffen invoeren, maar de PvdA wilde daar niet aan.

"Toen heb ik me toegelegd op de bezuiniging op de advocatuur", citeert Beunders Teeven. "Het is een andere manier om hetzelfde effect te bereiken. Als je aan een advocaat niet al te veel tijd geeft om aan een verdachte te besteden, dan wordt het ook niet zo veel, die verdediging." Het stuk is het derde in een reeks over de vraag 'Beleven we een emotionalisering van het strafrecht?'.

Teeven zegt dat hij de citaten in het derde stuk nooit heeft goedgekeurd en dat hij ze "simpelweg nooit ontvangen heeft". De citaten in de twee eerdere stukken heeft hij wel akkoord bevonden, nadat ze hem toe waren gemaild.

Verkeerd e-mailadres?

Volgens Teeven kan het wel zijn dat Beunders een mail over het derde stuk verstuurd heeft, maar dan mogelijk naar zijn e-mailadres in de Tweede Kamer, nadat hij al vertrokken was als Kamerlid.

Bart van Tongeren van de Nederlandse Orde van Advocaten sprak van "ontluisterend uitspraken van de voormalige staatssecretaris van Veiligheid en Justitie." Volgens Teeven is dat dus een reactie op uitspraken die hij nooit heeft gedaan. Over de bezuinigingen zegt hij dat er werd bezuinigd "uit budgettaire overwegingen".

Hij bereidt zich nu met zijn advocaat voor op een aanklacht. "Niet tegen de Groene Amsterdammer, maar tegen Henri Beunders. Die had mij de gebruikte citaten in het derde stuk moeten voorleggen".

Henri Beunders is niet bereikbaar voor commentaar. Beunders zei gisteren tegen de Volkskrant dat Teeven de uitspraken wel degelijk heeft gedaan. "En hij wist dat ik dit in De Groene ging publiceren. Ook is het artikel op meerdere manieren aan hem voorgelegd. Ik heb een bevestiging dat hij het heeft ontvangen, maar hij heeft er niet op gereageerd."

Raad van State

Teeven, die in januari een hersenoperatie onderging ,was tussen 2010 en 2015 staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, onder partijgenoot Ivo Opstelten. Hij stapte op vanwege de zogenoemde Teevendeal en werd daarna weer Kamerlid.

Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen was hij niet herkiesbaar. Zijn naam gaat rond als kandidaat voor de Raad van State.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl