Schippers last 'moment van reflectie' in; iedereen moet weekend nadenken

Aangepast
Edith Schippers legt uit waarom ze een moment van reflectie inlast ANP

Informateur Schippers gaat maandag verder met haar verkennende onderzoek. Ze heeft een moment van reflectie ingelast. Alle partijen moeten zich vandaag en in het weekend intern beraden op hoe het verder moet.

Schippers zei in een toelichting dat ze met alle partijen heeft gesproken, met sommige twee keer, en dat er allerlei varianten voor een nieuw kabinet zijn genoemd, maar dat geen van die varianten op voldoende steun kan rekenen.

Ze roept alle partijen op om de komende dagen bij zichzelf te rade te gaan en te bepalen of ze toch iets voelen voor het aan de kant schuiven van bezwaren die er nu liggen.

VVD-bewindslieden zeggen dat de reflectie bij de VVD niet gaat leiden tot opheffing van de blokkade tegen een coalitie met de PVV. "Voor mij is volstrekt duidelijk dat de VVD niet met de PVV gaat", zegt minister Hennis. Ook staatssecretaris Dijkhoff zegt dat VVD nog naar allerlei mogelijkheden wil kijken, maar niet naar een combinatie met de PVV.

Impasse

Nu GroenLinks niet meer meedoet aan de formatie-onderhandelingen, ligt er een ingewikkeld vraagstuk. Politiek verslaggever Joost Vullings zegt dat het woord 'impasse' inmiddels wel van toepassing is.

Schippers zegt dat het een beetje snel is om dit woord te gebruiken. Na het mislukken van de eerste formatieronde, is ze pas anderhalve dag bezig om nieuwe opties te verkennen, zegt ze.

Het ligt voor de hand om in plaats van GroenLinks met de ChristenUnie te gaan praten. VVD, CDA, D66 en die partij hebben met zijn vieren 76 zetels in de Tweede Kamer en daarmee net een meerderheid.

D66 voelt echter niet voor een coalitie met de ChristenUnie. Partijleider Pechtold noemt die "onwenselijk". Hij zei dat deze week dat er misschien eens naar de SP moet worden gekeken, maar die partij wil weer niet met de VVD samenwerken.

De PvdA, die bij de verkiezingen een groot verlies leed, houdt de boot voorlopig af.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Schippers last 'moment van reflectie in'

STER Reclame