Formatie zit vast: 'impasse is nu wel het woord'

anp

De verkennende gesprekken in de nieuwe informatieronde zitten vast. Er ligt voor informateur Schippers een ingewikkelde puzzel op tafel waarbij een volgende stap niet eenvoudig is. D66 voelt niet voor een coalitie met de ChristenUnie, de SP wil absoluut niet regeren met de VVD, de PvdA houdt vol dat ze niets bij de formatie te zoeken heeft en VVD en CDA blijven erbij dat ze niet met de PVV samen gaan werken.

Informateur Edith Schippers geeft om 10.30 uur een verklaring over de informatieronde. De verklaring is live te volgen op de Facebookpagina van de NOS.

"Impasse is nu wel het woord", aldus politiek redacteur Joost Vullings in het NOS Radio 1 journaal.

Na het wegvallen van GroenLinks leek een samenwerking van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie voor velen een voor de hand liggende optie. Maar D66-leider Pechtold noemde samenwerking met de ChristenUnie onwenselijk. Gistermiddag voegde hij eraan toe dat dit 'geen kans van slagen' heeft. "Het wordt er niet beter op", constateert Vullings.

Weinig liefde

In theorie is de combinatie nog steeds mogelijk, maar Vullings "proeft weinig liefde".

Geld kan je doormidden delen, principes niet

Joost Vullings in het Radio 1 Journaal

Vullings: "Principes kun je niet door midden delen, dat maakt onderhandelen met de ChristenUnie voor D66 heel moeilijk. Ze hebben campagne gevoerd met thema's als het voltooid leven, de donorregistratie en de legalisatie van de wietteelt. Je zou het de nieuwe kroonjuwelen van D66 kunnen noemen, en de partij heeft geen zin om deze nieuwe kroonjuwelen meteen weer in te leveren".

D66 kijkt nu naar de SP, maar SP-leider Roemer blijft erbij dat hij niet met de VVD in een kabinet wil zitten. Die belofte heeft hij de kiezers gedaan, benadrukt hij. PvdA-leider Asscher liet gisteren nogmaals weten dat zijn partij nu niets bij de onderhandelingen te zoeken heeft.

Oproep Wilders

Ondertussen doet PVV-leider Wilders in een interview met de Telegraaf een oproep aan de liberalen die dit weekend een congres hebben om toch naar samenwerking met de PVV te kijken. Volgens Vullings slaat Wilders wel de "spijker op zijn kop".

"Als je naar de verkiezingsuitslag kijkt, ligt zo'n rechts kabinet voor de hand. Wilders wil hiermee dat de partijtop van de VVD op het congres onder druk wordt gezet. Maar CDA en VVD hebben al aangegeven dat de PVV geen optie is".

Een teken

En dus zit het vast, en is de vraag hoe het nu verder moet.

Vullings: "Ik ben heel laat opgebleven en hoopte maar steeds een mailtje te ontvangen over de verdere agenda van de informateur. Maar er is geen mailtje gekomen, en dat is misschien ook wel een teken".