'Vakantiegeld? Ik ga het gewoon lekker allemaal verbrassen'
Ruim 60 procent van de Nederlanders gaat het vakantiegeld dit jaar uitgeven. Een veel kleinere groep zet het bedrag op de spaarrekening of gebruikt het om schulden af te lossen.
Dat blijkt uit een online enquête van ING Economisch Bureau. Jaarlijks vraagt de bank aan Nederlanders waar ze hun vakantiegeld aan uitgeven. Iets meer Nederlanders besteden het geld daadwerkelijk aan de vakantie dan vorig jaar.
Een op de vijf Nederlanders zegt het geld meteen te laten rollen. "Ik ga het gewoon lekker allemaal verbrassen, uitgeven", zegt een jongen in Amersfoort tegen verslaggever Jeroen Schutijser. "Ik koop een zwemabonnementje, een nieuwe telefoon, cadeautjes voor m'n vriendin, schoenen en ik geef het uit aan feestjes, denk ik."
Toch zijn jongeren over het algemeen zuiniger met hun vakantiegeld dan ouderen. "Zij hebben vaak weinig buffers en als je voor het eerst een huis wilt kopen, dan moet je toch een behoorlijk spaarpotje meebrengen. Het vakantiegeld kan dan een goede aanvulling zijn", zegt Senne Janssen, econoom van ING.
Volgens ING wachten de meeste mensen niet met boeken tot het vakantiegeld binnen is. Twee op de drie vakantiegangers hebben de zomervakantie al geboekt, een op de drie wacht daarmee tot het geld op de rekening staat.
Uitkering
De meeste mensen krijgen hun vakantiegeld in mei uitbetaald. Volgens de wet moet dat bedrag minimaal acht procent van het bruto salaris zijn. Ook mensen met een ww-, aow- of bijstandsuitkering krijgen vakantiegeld.
Sommige mensen krijgen het extra bedrag in juni uitbetaald, anderen krijgen het verspreid over het jaar uitgekeerd. Daardoor hebben ze dus een hoger maandloon.