Tankink stoppen? 'Ik wacht nog op een hoogtepunt eigenlijk'

Bram Tankink NOS

Het was mooi weer geweest en de omgeving sprak hem ook wel aan. Dus die langste etappe van de honderdste Giro was best te doen, vond Bram Tankink na vijf uur en bijna negentien minuten fietsen.

Hij had de tijd gedood met eten en drinken. "En een beetje bijpraten over afgelopen week. En trappen natuurlijk de hele dag", lacht Tankink.

Een van de landgenoten die hij had gesproken was Laurens ten Dam die woensdag al te kennen had gegeven ondanks zijn 36 jaar nog wel een seizoen aan zijn lange wielerloopbaan te willen plakken.

Gewaarschuwd

Ten Dam had Tankink al gewaarschuwd: ook de twee jaar oudere Lotto-Jumbo-renner zou vragen krijgen over zijn nabije toekomst.

Tankink weet nog niet of hij doorgaat

Een pasklaar antwoord bleek Tankink niet voorhanden te hebben. "Nou ja, het gaat goed, ik rij goed. Maar ik kan niet beloven dat ik nog een jaar doorga. Als ik dat nu zeg, staat het morgen in de krant! Nee, joh, ik weet dat nog niet."

Mountainbiken in Nepal

Het zal tot zeker na de Giro duren voordat de Haaksberger uitsluitsel kan geven. "Ik zit eigenlijk nog te wachten op dat hoogtepunt waarop ik kan stoppen. Maar de hoop dat ik de Tour ga winnen, hoef ik niet meer te hebben."

"Ik wil eind van het jaar naar Nepal toe. Met de mountainbike. Een berg van 5.400 meter hoog. Dat is natuurlijk ook een 'hoogtepunt', hè?"

Het is duidelijk: hij staat nog behoorlijk in dubio. "Aan de ene kant vind ik het allemaal nog zo leuk. Maar er zijn ook dagen waarop je ontzettend afziet in het peloton of dat je richting zo'n eindsprint gaat, zoals vandaag.

"Dan denk ik wel: wat doe ik hier nog op mijn 38ste. Ik zou gewoon in een zetel kunnen zitten en televisie kijken..."

Knoop doorhakken

Misschien kunnen zijn kinderen de knoop voor hem doorhakken. "Die vinden het leuker als ik thuis ben. En papa, zeggen zij, jij wint toch nooit, dus..."