ANP
NOS NieuwsAangepast

Roemer blijft erbij: niet regeren met VVD

SP-leider Roemer blijft erbij dat zijn partij niet gaat onderhandelen over een kabinet waar ook de VVD in zit. Hij was vanavond maar tien minuten binnen bij informateur Schippers. "Het hoeft niet lang te duren om duidelijk te zijn", zei hij na afloop.

Roemer blijft bij zijn eigen optie voor een centrum-links kabinet met CDA, D66, SP, GroenLinks, ChristenUnie en PvdA. Hij wil een gesprek met CDA en D66 om te kijken of er zonder de VVD een kabinet te vormen is.

CDA-leider Buma schoot dat plan een uur daarvoor nog af. "Dat zes-partijen-kabinet bestaat alleen maar in het hoofd van Emile Roemer", zei Buma.

Rechtse partijen

Op de vraag waarom Roemer niet wil ingaan op het voorstel om met VVD, CDA en D66 te praten, antwoordde Roemer dat hij niet wil aansluiten bij drie "vanuit ons perspectief rechtse partijen".

Hij zegt dat hij in de wachtkamer zit zolang er een coalitie wordt onderzocht waar de VVD in zit. "Het is misschien tijd dat politici een rechte rug houden", zegt hij daarover.

Impasse

Eerder vanavond heeft CDA-leider Buma dus aan informateur Schippers voorgesteld te praten over een regering van VVD, CDA, D66 en SP. "De impasse moet worden doorbroken."

Buma reageerde daarmee op de afwijzing door D66-leider Pechtold van de ChristenUnie. Die zei vanmiddag dat hij daar geen kans van slagen ziet, en dat hij wil praten met SP en PvdA.

"Mijn bedoeling is dat we partijen vinden die ergens ja tegen zeggen", zegt Buma. "De dag is voorbij dat partijen zeggen 'we willen niet' of 'we willen niet in die samenstelling'."

Het is nog niet duidelijk wat informateur Schippers nu gaat doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl