Fransman krijgt 8 jaar cel voor neersteken raadslid Zuidoostbeemster

ANP Xtra

Een Fransman is veroordeeld tot een celstraf van 8 jaar voor het neersteken van een lokale politicus in Zuidoostbeemster, in de kop van Noord-Holland.

D66-raadslid Marian Segers werd een jaar geleden bij haar huis neergestoken met een keukenmes en een tuinschaar toen ze de Fransman betrapte op insluiping, meldt omroep NH. Nadat de man haar met gereedschap had geslagen, ging hij er in de auto van Segers vandoor. Hoewel de politica zwaargewond was, wist ze op straat de aandacht te trekken van buurtgenoten die haar te hulp schoten.

Het onderzoek van de politie spitste zich daarna toe op een Franssprekende man die eerder in de buurt was gezien. Na een internationaal opsporingsbevel werd de man in augustus in België opgepakt.

Drugs

De Fransman erkende drugs te hebben gebruikt voordat hij zijn misdaad beging. Deskundigen hebben niet kunnen vaststellen hoeveel hij heeft ingenomen. Ook kan niet worden achterhaald hoe het drugsgebruik zijn handelen heeft beïnvloed.

Naast zijn celstraf moet de veroordeelde ook een schadevergoeding van bijna 55.000 euro betalen. Met de straf komt de rechtbank tegemoet aan de eis van de officier van justitie.

Na behandelingen heeft Segers een tijd gerevalideerd. Inmiddels gaat het weer redelijk met haar.