'Uitspraken Teeven over bezuiniging op advocatuur ontluisterend'

time icon Aangepast
ANP

"Ontluisterende uitspraken van de voormalige staatssecretaris van Veiligheid en Justitie." Dat is de reactie van Bart van Tongeren van de Nederlandse Orde van Advocaten op uitspraken van voormalig staatssecretaris Fred Teeven in De Groene Amsterdammer.

In het weekblad zegt Teeven (VVD) dat hij heeft bezuinigd op de advocatuur omdat hij "verstrenging" van het strafrecht er niet doorheen kreeg toen de VVD met de PvdA ging regeren. Teeven wilde graag minimumstraffen invoeren, maar de PvdA wilde daar niet aan.

"Toen heb ik me toegelegd op de bezuiniging op de advocatuur", citeert De Groene Teeven in het artikel. "Het is een andere manier om hetzelfde effect te bereiken. Als je aan een advocaat niet al te veel tijd geeft om aan een verdachte te besteden, dan wordt het ook niet zo veel, die verdediging." Het stuk is het derde in een reeks over de vraag 'Beleven we een emotionalisering van het strafrecht?'.

Van Tongeren hekelt de motieven van Teeven en vindt dat de bezuinigingen moeten worden teruggedraaid of stopgezet. "Afknijpen van verdediging in strafzaken beperkt de toegang tot het recht en is een aantasting van de rechtsstaat", stelt Van Tongeren op Twitter. In een toelichting aan de NOS zegt Van Tongeren dat hij een onafhankelijk onderzoek wil naar het effect van de al doorgevoerde bezuinigingen. "Ik wil weten wat de consequenties zijn voor burgers en toekomstige verdachten."

Teeven ontkent

Teeven zegt in een reactie tegen de NOS zich niet te herkennen in de uitspraken die het blad optekent uit zijn mond. Hij heeft naar eigen zeggen wel contact gehad met de journalist toen hij nog Kamerlid was, maar nooit een echt interview gegeven. Teeven zegt dat hij het artikel dat nu verschenen is nooit heeft geaccordeerd. "Ik sta hier niet achter." Over de bezuinigingen zegt hij dat er is bezuinigd "uit budgettaire overwegingen". Citaten van Teeven in de twee eerste artikelen uit de reeks zijn volgens de VVD'er wel juist opgetekend.

De auteur van het artikel, historicus Henri Beunders, zegt tegen de Volkskrant dat Teeven de uitspraken wel degelijk heeft gedaan. "En hij wist dat ik dit in De Groene ging publiceren. Ook is het artikel op meerdere manieren aan hem voorgelegd. Ik heb een bevestiging dat hij het heeft ontvangen, maar hij heeft er niet op gereageerd."

De Volkskrant schrijft dat ze het uitgeschreven transcript hebben ingezien van het interview. Daarin staat de quote zelfs nog een "tikkeltje scherper", zegt de krant.

'Verbijsterend'

Ook de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) heeft gereageerd op het interview. De vereniging noemt de uitlatingen van Teeven "schokkend" en "verbijsterend".

"Wij vinden het onverteerbaar dat de doorgevoerde en nog door te voeren bezuinigingen - anders dan ons stelselmatig is voorgehouden - niet uit financiële noodzaak werden en worden doorgevoerd", schrijft het bestuur van de NVSA.

Teeven gaat in De Groene Amsterdammer ook in op het onterecht vastzetten van verdachten. Van alle Europese landen worden verdachten in Nederland het snelst en het vaakst voorlopig vastgezet. Dat gebeurt steeds vaker ten onrechte, legt het weekblad de oud-staatssecretaris voor. "Ik lig daar niet wakker van", is Teevens antwoord.

Joren Veldheer
@Advo_Veldheer
Bi-zar #Teeven https://t.co/RbQ4jp5pfT
2 jaar geleden

"Elke dag dat we zo'n verdachte te pakken hebben kan ook een voordeel zijn", zegt Teeven. "En het is ook zo dat als iemand wordt vrijgesproken het nog niet wil zeggen dat hij het niet heeft gedaan."

Het College voor de Rechten van de Mens was in maart nog kritisch op Nederlandse rechters omdat zij vaak niet goed onderbouwen waarom iemand in voorlopige hechtenis moet worden genomen of gehouden.

Een handjevol beroepscolumnisten

In zijn periode als Kamerlid en staatssecretaris maakte Teeven zich sterk voor strenger straffen. In De Groene Amsterdammer zegt hij daarover: "Als je te hoge straffen oplegt, heb je alleen last van de NRC, en een handjevol beroepscolumnisten. Als je te laag straft, heb je van 70 procent van Nederland last."

Teeven was tussen 2010 en 2015 staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, onder partijgenoot Ivo Opstelten. Hij stapte op vanwege de zogenoemde Teevendeal en werd daarna weer Kamerlid.

Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen was hij niet herkiesbaar. Zijn naam gaat rond als kandidaat voor de Raad van State.

Op sociale media uitten veel advocaten hun verbazing en woede over Teevens uitlatingen:

Ficq & Partners
@FicqPartners
Ontluisterend. Teeven erkent dat bezuinigingen rechtsbijstand bedoeld zijn om recht op eerlijk proces ernstig te beperken.
2 jaar geleden
Sébas Diekstra
@sebasdiekstra
Teeven blijkt de rechtsstaat moedwillig naar de klote te hebben willen helpen. What the f*ck, mensen!
2 jaar geleden
Sander Janssen
@sanderja
Holy shit hij heeft het gewoon echt gezegd. Dat was ooit magistraat die evenwichtig dossier en eerlijk proces moest waarborgen. Shocking. https://t.co/fnIcj4DIoS
2 jaar geleden

STER Reclame