Bernard Tapie, op een foto uit 2014
NOS NieuwsAangepast

Tapie moet Franse staat miljoenen teruggeven, Lagarde was nalatig

De Franse zakenman en oud-politicus Bernard Tapie moet 404 miljoen euro terugbetalen aan de Franse staat. Dat heeft de hoogste Franse rechter, het Hof van Cassatie in Parijs, bepaald. Tapie kreeg het geld in 2008 in een arbitragezaak, als schadevergoeding van de Franse staat.

Hij zou schade hebben geleden door frauduleuze praktijken van de genationaliseerde bank Crédit Lyonnais, die in de jaren 90 zijn aandeel in Tapies sportkledingbedrijf Adidas verkocht. Tapie en de bank voeren daar al zo'n 20 jaar een juridische strijd over.

De hoogste Franse rechter heeft nu een definitief oordeel geveld en dat is een bevestiging van de uitspraak die een Frans gerechtshof in december 2015 deed. Tapie tekende daartegen beroep aan en eiste voor het Hof van Cassatie een nieuwe schadevergoeding van een miljard euro, maar die krijgt hij dus niet. Ook het Hof van Cassatie oordeelt dat de arbitrage die door de Franse overheid in het zakelijke geschil was ingesteld, doorgestoken kaart was.

IMF-baas Lagarde

De arbitrage was destijds ingesteld door de toenmalige minister van Financiën, Christine Lagarde, nu de baas van het IMF. Lagarde moest daarom in de rechtszaak tegen Tapie getuigen.

Haar treft ook blaam, want zij verzuimde destijds om tegen de hoge schadevergoeding voor Tapie in beroep te gaan en heeft daarmee nalatig gehandeld in de arbitragezaak, oordeelde een Franse rechter in december vorig jaar al. Ze had daarvoor celstraf kunnen krijgen en een boete, maar vanwege haar goede reputatie en het feit dat ze destijds bezig was een wereldwijde financiële crisis te bestrijden, kreeg ze geen straf.

Schuldsanering

Het lijkt er niet op dat Tapie de miljoenen snel zal terugbetalen. Hij is failliet en zit in een schuldsaneringsregeling. "Maar het leven gaat door en de strijd ook", zei Tapie tegen het Franse persbureau AFP.

"Het dossier Adidas is vandaag afgesloten", zegt het bedrijf dat de financiële zaken van de bank CL afhandelt. "De vraag is nu hoe we de 404 miljoen plus de bijbehorende rente gaan terugkrijgen." De Franse justitie heeft op dit moment beslag gelegd op bezittingen ter waarde van ongeveer 90 miljoen euro van Tapie, waaronder een enorme villa in Saint Tropez van ongeveer 48 miljoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl