Tien jaar geleden ontsnapte gorilla Bokito uit zijn verblijf ANP

Bokitoproof. Bokito-gedrag. Woorden die we te danken hebben aan de ontsnapping van inmiddels de bekendste inwoner van de Rotterdamse dierentuin Blijdorp: de gorilla Bokito.

Vandaag is het precies tien jaar geleden dat het dier wereldnieuws werd. Bokito sprong over de gracht van zijn verblijf en ontsnapte. De gorilla joeg tientallen bezoekers de stuipen op het lijf en viel een bezoekster aan die met diverse breuken naar het ziekenhuis moest.

Hij heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een evenwichtige gorilla. Hij is een hele sociale vader, is beschermend en zorgt voor harmonie.

Constance Alderlieste

Constance Alderlieste van Diergaarde Blijdorp kan zich die dag nog goed herinneren. "Zoiets vergeet je niet snel. Het is ook niet iets waar wij trots op zijn", vertelde ze vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Hoe het nu met hem gaat? "Heel goed", zegt Alderlieste trots. "Hij heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een evenwichtige gorilla. Hij zorgt voor rust en harmonie in de groep."

Volgens haar zorgt Bokito ervoor dat er weinig ruzie is in de groep. "Daar hoeft hij trouwens weinig voor te doen, want hij is qua verschijning al indrukwekkend van zichzelf. Als de vrouwtjes of jongen zitten te kibbelen en hij laat zich even zien met een hoop bombarie, dan is het meteen voorbij."

Hoe gaat het met Bokito?

De vrouw die werd aangevallen, heeft lange tijd last gehad van de aanval. Ze heeft tientallen operaties gehad en heeft nog steeds therapie. Als onderdeel daarvan gaat ze ook een keer terug naar het apenverblijf, vertelt haar advocaat aan AD. Ze wil geen contact met de media.

De Rotterdamse dierentuin heeft na zijn ontsnapping voor extra veiligheidsmaatregelen gezorgd. Zo is er folie op de ramen geplakt en zijn er camera's geplaatst. "Op die manier kunnen mensen Bokito moeilijk uitlokken en kunnen we hem nog beter in de gaten houden."

Bokito-gedrag

Bokito maakte destijds veel los. Bokito-proof, ofwel 'bestand zijn tegen vernielzuchtig gedrag en vandalisme', werd in 2007 zelfs het Woord van het Jaar. De naam van de gorilla is ingeburgerd in onze taal. Zo zei premier Rutte eerder dat hij ervoor waakt om "als een soort Bokito" voor Nederland te gaan staan en dat "Bokito-gedrag ons nergens gaat brengen".

Of het dierenpark dankzij de gorilla ook meer bezoekers trekt, durft Alderlieste niet te zeggen. "Maar iedereen die hier komt, brengt natuurlijk een bezoekje aan Bokito."

STER reclame