Pechtold ziet weinig kans van slagen met ChristenUnie

Aangepast op
Pechtold had tweede gesprek met informateur ANP

D66-leider Pechtold denkt dat een coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie weinig kans van slagen heeft. Dat heeft hij gezegd in een tweede gesprek met informateur Schippers. Die praatte gisteren en vandaag met alle fractievoorzitters en nodigde Pechtold vanmiddag nog eens uit.

Gisteren noemde Pechtold een coalitie van zijn partij met de ChristenUnie ook al onwenselijk. En ook vandaag zei hij te hopen dat SP en PvdA gaan bewegen en openstaan voor verkennende gesprekken. Volgens Pechtold kunnen die partijen voor meer stabiliteit zorgen en verbinden ze links en rechts beter.

Europa

De D66-leider benadrukte dat er geen sprake is van onwil aan zijn kant, maar dat er grote meningsverschillen zijn tussen zijn partij en de ChristenUnie. Hij verwees daarbij niet alleen naar medisch-ethische onderwerpen, maar ook naar het standpunt over Europa. "De ChristenUnie wil zelfs van de euro af."

VVD en CDA pleitten gisteren voor een kabinet van hun partijen, D66 en een vierde partner. Als opties noemden ze daarvoor ChristenUnie, SP en PvdA. De SP wil niet met de VVD in een kabinet en de PvdA is niet beschikbaar om te gaan regeren.

ChristenUnie-voorman Segers zei vanochtend dat hij bereid is om te praten over deelname aan een kabinet als hij daarvoor wordt uitgenodigd. Maar hij voegde eraan toe dat dat dan wel door alle partijen moet worden gedragen. Hij doelde daarmee op de eerdere uitspraak van Pechtold over de onwenselijkheid.

Schippers ontvangt vanavond ook achtereenvolgens de leiders van CDA en SP, Buma en Roemer, voor een tweede keer in deze ronde.

Pechtold na tweede gesprek met Schippers