NOS NieuwsAangepast

Tragische Getty-erfgenaam overleden

John Paul Getty III is overleden. De telg uit de steenrijke Amerikaanse oliedynastie werd in de jaren zeventig wereldberoemd toen hij werd ontvoerd en zijn familie geen losgeld wilde betalen.

Getty woonde na de scheiding van zijn ouders met zijn moeder in Italië. In juli 1973 werd de 16-jarige jongen ontvoerd tijdens een avondje stappen in Rome. Zijn grootvader, oliemagnaat John Paul Getty, meende dat het een truc was van zijn kleinzoon om geld los te krijgen en weigerde losgeld te betalen.

De pater familias was bovendien bang dat betalen zijn familie tot een groter doelwit zou maken. "Ik heb veertien kleinkinderen", redeneerde hij. "Als ik betaal, heb ik veertien ontvoerde kleinkinderen."

Oor

Na maanden van onzekerheid kreeg de familie in november het bewijs in handen dat Getty niet zelf achter de verdwijning zat: zijn oor werd naar de familie gestuurd. Bijgevoegd was een foto van de verminkte John Paul en een losgeldeis van 3 miljoen dollar. De ontvoerders dreigden Getty "stukje bij beetje" terug te sturen als er niet werd betaald.

Nu wilde de familie wel meewerken. Het losgeld werd overgemaakt en Getty kwam vrij op 15 december 1973. Hoewel de daders later zouden worden opgepakt, bleven de miljoenen spoorloos.

Beroerte

De relatie met zijn familie was voorgoed verstoord. Getty verbrak het contact met zijn vader en opa. Zijn grootvader onterfde hem volledig toen de kleinzoon twee jaar later met een zes jaar oudere vrouw trouwde.

De ontvoering eiste zijn tol. Hij raakte verslaafd aan alcohol en drugs en kreeg daardoor in 1981 een beroerte, die hem verlamde en bijna blind maakte.

Getty overleed afgelopen zaterdag thuis in Engeland. Hij werd 54 jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl