Hollandse Hoogte

Niet alleen de VVD, ook andere partijen waaronder PvdA en D66, hebben regels over het verantwoorden van donaties overtreden. Dat meldt NRC op basis van een inventarisatie. Eerder deze week meldde die krant al dat vier VVD-stichtingen in strijd met de regels geen openheid gaven over hun inkomsten en uitgaven.

Het ging onder meer om de Ivo Opstelten Foundation, die fondsen werft voor de VVD voor onder meer de campagne. De vier VVD-stichtingen waar het om ging hebben inmiddels hun cijfers openbaar gemaakt.

Nu blijkt dat ook stichtingen van PvdA, D66 en sommige lokale combinatiepartijen hun verantwoording niet op orde hebben. Ook vier andere VVD-stichtingen in Uden, Tilburg, Veenendaal en Spijkenisse hebben geen openheid gegeven. Het wetenschapsbureau van D66 deed dat woensdag na vragen van NRC alsnog.

Belastingvoordelen

De politieke stichtingen hebben de anbi-status (algemeen nut beogende instelling). Die geeft belastingvoordelen, maar er staat tegenover dat ze publicatieplicht hebben en cijfers moeten openbaren op internet.

Bij sommige betrokkenen blijkt dat niet bekend. Ruud van der Star, fractievoorzitter van PrO, een combinatie van GroenLinks, D66 en PvdA in Meerssen, zegt in de krant dat het voor hem nieuw is dat de gegevens op internet moeten worden gepubliceerd.

De Rotterdamse hoogleraar Hemels denkt dat het niet direct om opzet gaat. "Er wordt veelal gewerkt met vrijwilligers". Het zou volgens haar een goed idee zijn als de belastingdienst met een webportal voor anbi's gaat werken, zo zegt zij in de krant.

STER reclame